На 3 март транзитното движение през прохода Шипка ще се пренасочва към Прохода на Републиката

Заради тържествата на връх Шипка по случай Националния празник на Република България 3 март транзитното движение през прохода Шипка ще се пренасочва към Прохода на Републиката, съобщават от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Още от 20 часа днес, 2 март, до 18 часа утре, 3 март, се ограничава двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5 – Е-85 Габрово – връх Шипка – Казанлък. Транзитният трафик ще се насочва по път II-55 през Прохода на Републиката по маршрута Русе – Велико Търново – Дебелец – Проход на Републиката – Гурково и обратно. Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват и маршрута Габрово – Трявна – Белица – Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно. За област Стара Загора към Прохода на Републиката движението ще преминава по маршрута на път I-6 Калофер – Казанлък – път II-55 – Гурково – Проход на Републиката – Велико Търново и обратно.

Пренасочването ще се извършва при пътен възел „Мъглиж“ където се пресичат път I-5 и път I-6. Ограничението няма да важи за организирания междуградски автобусен транспорт.  За гостите на тържествата на 3 март от 6 часа до 14 часа утре се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от Габрово и Казанлък към връх Шипка. Паркирането в подножието на върха ще се извършва по разпореждане на органите на Областна дирекция на МВР – Габрово. От 14 до 18 часа автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до Габрово и Казанлък.