На 11 юни Котел ще бъде домакин на празника „Балкана пее и разказва“

На 11 юни град Котел ще бъде домакин на поредното издание на празника на балканските градове „Балканът пее и разказва“ 2022. Той ще бъде открит на пл. „Възраждане“ от 10.30 ч., а празничната програма ще започне от 11.00 часа. Това стана ясно днес по време на работна онлайн среща с представители на останалите пет общински града- участници в празника – Елена, Трявна,  Гурково, Твърдица и Дряново. На срещата бяха обсъдени организационни въпроси и идейни предложения, свързани с конкурса, който ще се проведе в рамките на празника.

Целта на празника „Балкана пее и разказва“ е съхраняването на фолклорните традиции, тяхното опазване, обогатяване и приобщаване на населението към народните ценности, запазване разнообразието на българската идентичност.

През годините щафетата – кой да е домакин на  празника, се предава от град на град.  Домакинството със знамето на празника миналата година бе предадено на Община Котел, която на свой ред ще събере таланти от балканските градове през лятото на 2022 година.

Заедно с Трявна, Гурково, Дряново, Твърдица и Елена, градът на Раковски ревностно пази традициите, приобщава населението към непреходните ценности на българския дух, пази и обогатява фолклорното богатство на родината ни.

Представянето на съставите ще бъде веднага след изявата на домакините от Котел, а жребият отреди след тях да бъде представянето на групите от Трявна, Гурково, Елена, Твърдица и Дряново.

Паралелно с надиграванията и надпяванията, всички участници ще имат възможността да представят родния си край с рекламни материали и сувенири на специално  разположени щандове.

„Балканът пее и разказва“ е празник на балканските градове от двете страни на Стара планина – Твърдица, Гурково, Елена, Дряново, Трявна и Котел. За първи път той се провежда в гр. Елена през юни 1974 г.