На 1 март България светва в червено заради COVID-19, сметна математик

От днес учениците от 5 до 12 клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, се връщат в клас. Премиерът Борисов също така обяви, че ресторантите ще отворят на 1 март. Възможно ли е третата вълна да приключи на 1 март?

„Епидемията е случаен процес, има и нулева, но нищожна вероятност да премине, но аз не залагам на това. Имаме вече британския вариант на вируса в България. До 4 март повечето области ще бъдат в червено. На 1 март в червено ще бъдат всички области с изключение на Видин, Враца, Търговище и Добрич“, заяви пред bTV математикът Лъчезар Томоов.

„От 18 януари сме в експонециален ръст, което означава, че много бавно, но с такова число, по някое време ще имаме много голям брой заразени. Прогнозата ми за 1 март е между 1500 и 2500 заразени, но тя не включва възможните развития сега“, допълни математикът.

Томов смята, че връщането на учениците в клас е избързано. Според него рискът от разпространение не се управлява на национално ниво, макар да се взимат мерки на локално.

„Дали ще има ръст, ако бъдат отворени заведенията, зависи от това колко хора ще ги посещават“, смята Томов.