МЗ ще разкрие повече COVID-зони

Министерството на здравеопазването ще разкрие повече COVID-зони, където пациенти с вируса или със съмнения безплатно да получават прегледи, тестване, а при нужда и медикаменти, пише Днес.бг.

„По този начин ще бъде облекчен и натискът върху болничната система – един от основните проблеми при предходните вълни на пандемията“, казва заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов, цитиран на фейсбук страницата на МЗ. Целта е тези зони да бъдат разкрити в кратки срокове.

Д-р Томов пояснява, че има списък с най-често използваните медикаменти при лечението на коронавирусната инфекция и те ще бъдат покривани от НЗОК. По отношение на медикаментите, които ще бъдат изписвани безплатно за лечение на COVID-19 в домашни условия, преценката каква лекарствена терапия да бъде приложена е на лекуващия лекар.

Методиката за получаването на допълнителни възнаграждения за работа на първа линия на работещите в центровете за спешна медицинска позволява всеки, който е положил труд спрямо пациент с COVID-19, да получи съответното материално възнаграждение. Служителите на ЦСМП-Видин ще получат допълнителните си възнаграждения, уверява заместник-министър Томов.