МЗ не очаква нова COVID вълна, но не изключва ръст на случаите след 15 септември

pixabay

Очакваме леко увеличение на ковид заболелите веднага след започване на учебния процес заради повечето движение и събирането на деца на групи в училищата. Иначе не очакваме нещо драстично през есента и не очакваме сериозна ковид вълна.

Toва заяви за News.bg заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов след като лятото опроверга очакването за успокоение на епидемичната обстановка и преживяхме поредната вълна на инфекцията.

Златанов увери, че здравната система е напълно готова да се справи с нарастващия брой случаи, ако се стигне до такива. „Не смятам, че нещо може да ни изненада сериозно, ако има пик на вълна през есента“, коментира зам.-министърът.

Златанов добави, че е много малко вероятно да се стигне отново до обявяване на извънредно положение или пък въвеждане на локдаун, на който станахме свидетели в началото на пандемията през 2020 г. при така развитието на пандемията и при последните варианти на „Омикрон“ няма да се наложи, увери Златанов. Той обаче не изключи вероятност, ако се получи силно вирулентна мутация, доста агресивна, водеща до тежко протичане и смъртни случаи, би могло да се мисли за такива мерки, малка е вероятността да се случи такова развитие.