МЗ купувало респиратори от Китай на тройни цени

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването е купувало респиратори от Китай на завишени цени. Бившият здравен министър и министър на финансите Кирил Ананиев и бившият зам.-здравен министър Жени Начева са провели поръчките за лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин в нарушение на всякакви нормативни актове, еднолично и за един ден. Това заяви на брифинг служебният зам.-министър Димитър Петров, цитиран от Днес.бг.

Китайските респиратори са купувани на двойна-тройна цена. При това са дошли неокомплектовани. Маските са били раздадени на болниците, а не са били медицински, уточни Петров.

Изобщо не мисля, че Кирил Ананиев и Жени Начева са най-компетентните медицински лица, за да решават какво да се купува в онзи момент, посочи още Петров.

„Това са конкретни договори по оферти на китайски фирми, сключвани веднага и без да е ясно кой ги е подписал. В тях няма никакви клаузи за неустойки. Всички са много просрочени с месеци. Доставките са дошли месеци, след като стоките са били договорени”, допълни той.

„Не може да се сключва международен договор, без да се съгласува с правна и международна дирекция, когато става въпрос за лекарствата. Говорим за елементарно съгласуване. Самият факт че само двама души са знаели какво се прави – говори, че има съмнения защо е правено. Вероятно става въпрос за прокорупционни схеми”, коментира още той.

Зам.-министърът обясни още, че е купен хидроксихлорохин в много големи количества, „при положение, че в момента е имало дарения, които не са потърсени от министерството след това”.

В четвъртък Министерство на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ“.

Според бившия директор на държавното дружество „Бул Био“ през 2018 г., в качеството си на зам.-министър на здравеопазването Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 хил. лв.

Днес Димитър Петров каза, че като награда Ананиев се е върнал в Министерство на финансите, а г-жа Начева, в последните дни на бившето правителство, е назначена за директор на дирекция в МФ.