Мярката 60/40 продължава, започва актуализация на бюджета

Развързваме ръцете на банките, малкият и среден бизнес ще има възможност за бързо възстановяване и оборотни средства. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на пресконференция днес, цитиран от Bulgario ON AIR.

„Предлагаме гаранционна програма с размер от близо 2,5 млрд. нови средства в българската икономика, където българската държава застава като партньор и покрива 50% на риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции“, съобщи Петков и добави, че по този начин се развързват ръцете на банките.

По думите на икономическия министър новите кредити към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение.

„Това означава, че в рамките на 10 дни може да кандидатствате в своята банка, само ако сте истински бизнес, с документи за последните 3 години, без ипотеки, да може да вземете до 70% от своите приходи през 2019 или 2020 година. Ще се взема кредит за 7-годишен период. Няма да има значение от кой бранш сте, стига да сте истински бизнес“, каза още министърът, който определи 10-дневния срок за кандидатстване като безпрецедентен, съобщава БГНЕС.

Служебният социален министър Гълъб Донев съобщи, че от този кредитен инструмент ще могат да се възползват и самоосигуряващите се лица.

„Икономиката върви към възвръщане на нормалните обороти. В страната се усеща плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и преход към възстановяване. Тези данни потвърждава и нивото на безработицата, което към 2 юни е 5,65%. На годишна база, спрямо 2020 г., е намаление с 37%“, съобщи служебният министър на труда и социалната политика.

И допълни: „Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ. Мярката е нотифицирана с размер 1,5 млрд. лева“.

Той добави, че продължава и диалогът със социалните партньори по разработването на нови мерки за периода от септември до края на годината. А финансовият министър Асен Василев обясни, че започва актуализация на бюджета.

„Подготвяме актуализация на бюджета, която да запази текущите параметри, но да се актуализират разходните пера по тези мерки“, каза той.