МВР-Сливен с мерки за предстоящите абитуриентски балове и 24 май

Във връзка с предстоящите абитуриентски балове и публичните прояви, свързани с честването на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в ОДМВР-Сливен е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението, недопускане на  пътно-транспортни произшествия.

От началото на месец май са проведени срещи с Регионалното управление на образованието в Сливен  , училищните ръководства, органите на местното самоуправление и местната администрация, на които са обсъдени и приети съвместни мерки  по опазването на обществения ред и безопасността на младежите при тяхното придвижване към и от местата за празнуване.

Засилено полицейско присъствие ще има в районите на училищата и местата, където се събират абитуриенти и автомобили, както и обезпечаване на маршрутите, по които ще се  извозват. Извършват се проверки на местата, където ще се организират тържествата от служители на районните управления в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица и регионалните служби Пожарна безопасност и защита на населението. При проверките  особено внимание се обръща на пропускателния режим в заведенията, за недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение и нетрезво състояние, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Предприети са мерки за недопускане на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места. На срещи, проведени със звената  за охраната на учебните заведения  и с ръководствата на частни охранителни фирми, са предприети мерките по безопасност и недопускане на инциденти и навременното взаимодействие с полицейските структури.

Ще се проведе традиционната превантивна кампания “Абитуриенти” от сектор “Пътна полиция” на теорията на общините Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. Ще има засилено полицейско присъствие по контрол на движението с цел недопускане на инциденти при предвижването на абитуриентите и превантивен контрол на маршрутите. При необходимост ще бъде осигурено съпровождане с полицейски автомобил на колони от МПС, превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили. Ще се осъществява завишен контрол по отношение правоспособност, употреба на алкохол и наркотици от водачите на МПС. Чрез видеонаблюдението ще се следи за случаи на грубо нарушаване на правилата за движение и рисково поведение на пътници и водачи. Нарушенията ще бъдат документирани и последвани от съответните санкции.

В дните на абитуриентските балове в град Сливен ще има засилено полицейско присъствие в района на кръстовище Розова градина и по протежение на бул.“Цар Освободител“ до паметника на Хаджи Димитър.

ОДМВР-Сливен призовава  гражданите, абитуриентите, техните родители, учители и близки да бъдат бдителни и при случаи на противообществени прояви да сигнализират своевременно на органите на реда.

Практически препоръки към абитуриенти за безопасно шофиране и недопускане на пътни произшествия

Абитуриентските празници винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи преживявания. Празнуват не само завършващите училище, но и техните родители и приятели. В празнично настроение човек е склонен към компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до пътен инцидент и наранявания.

На бала се забавлявай! На пътя бъди отговорен!

Дори по време на баловете всички имат задължение да спазват Закона за движението по пътищата

Разпоредбите на Закона за движението по пътищата са в сила по всяко време. По време на баловете нарушенията най-често се документират с автоматизирани технически средства и системи и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и след бала.

Ако познаваш Закона за движението по пътищата, ще си в по-голяма безопасност

Нарушенията на някои от разпоредбите водят до много сериозни последици – прекратяване регистрацията на превозното средство, отнемане свидетелството за управление на МПС на водача, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоба и др. Законъте стриктен и спрямо управлението на МПС от неправоспособни и от водачи с концентрация на алкохол в кръвта или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор.

Ако ти мислиш за своята безопасност, ще гарантираш безопасността и на останалите

Винаги поставяй собствената си безопасностна първо място! Не позволявай опасното поведение на твоите приятели да те постави в риск от пътен или друг инцидент. Най-често по време на баловете се допускат следните нарушения:

– управление на МПС с превишена скорост;

– неправилно превозване на пътници (показване през прозорците или люковете; сядане върху рамките на вратите на автомобилите; изправяне от седалките на мотоциклетите без използване на опора;возене на повече пътници от броя на местата за сядане; неизползване на обезопасителен колан/каска);

– извършване на демонстративни и опасни маневри, при които неправилно превозваните пътници са застрашени от нараняване;

– отнемане на предимство на други участници в движението по пътищата;

– преминаване на червен сигнал на светофара;

– подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението по пътищата, главно към пешеходците;

– управление на МПС от неправоспособни водачи;

– управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Осигури си шофьор за преди и след бала и празнувай спокойно

Най-добре е да имаш шофьор за деня на бала и дефилето с автомобили. Това може да е родител, друг близък или нает водач. Не се доверявай и не се качвай в превозно средство при водач, който вече е пил или е дрогиран. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания – вземи решение, което ще направи бала незабравим. При нужда потърси съдействие от родителите или други близки.

Празнувай, но се контролирай

Празниците не скриват опасностите и не трябва даса оправдание за необмислено и рисково поведение. Емоциите и еуфорията водят до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът не пречи на настроението, но оставя повече спомени.

Не прекалявай с алкохола и не се дрогирай

Доказана заблуда е, че алкохолът и наркотиците повдигат настроението и те правят щастлив. Алкохолът има различни странични ефекти, които се проявяват неочаквано. Той изкривява възприятията и ако шофираш след употреба на алкохол, поведението ти може да бъде неадекватно. Алкохолното опиянение може да развали празника за всички в компанията.

Наркотичните вещества също имат различно въздействие и създават измамно усещане за щастие, сила и непобедимост, за справяне с всички ситуации, за пренебрегване опасността или сериозността.Управлението на МПС след употреба на наркотични вещества може да има тежки последици.

Дори и да не шофираш ти, пътуването в автомобил с шофьор, употребил алкохол или наркотици, може да те постави в множество рискови ситуации.

Ако сам ще шофираш, не пий алкохол. Шофирането с алкохол в кръвта над 1,2 на 1000 и шофирането след употреба на наркотици е престъпление

Ако си правоспособен водач и сам ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако ще се забавляваш на пълни обороти,намери си предварително опитен водач с уговорката да остане трезвен. Не забравяй, че изпитият алкохол кара човека да взима „смели” решения, които завършват тъжно и безславно.

Ако шофьорът е с концентрация на алкохол в кръвта до 1,2 на хиляда, нарушението е административно, но ако концентрацията на алкохол в кръвта му е над 1,2 на хиляда, това е престъпление по Наказателния кодекс.

Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за употребилия алкохол и/или наркотици шофьор, но и за спътниците му и за останалите участници в движението по пътищата извън това превозно средство.

Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си употребил наркотици и не си прекалил с алкохола.

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Ако все още нямаш достатъчно опит като водач, но си правоспособен, не демонстрирай уменията си точно по време на баловете. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционални викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобни моменти е много по-голям.

Ако все още не си правоспособен водач, дори в момента да се подготвяш за това, не шофирай. Абитуриентският бал не е повод да се нарушава законът и не е основание контролните органи да правят компромиси.

Бъди отговорен пътник

Много често абитуриентите празнуват завършването си извън населените места, в които са училищата, а понякога заминават на екскурзия и в чужбина. Пътуването се извършва с организиран транспорт, най-често – с автобус. Всеки пътник трябва да познава отговорностите и да ги понася, защото може да навреди на шофьора, на себе си и на всички останали пътници, а и на другите участници в движението извън автобуса.

Най-често пътуванията по празнични поводи са свързани с много емоции, говорене с по-висок тон от обичайното, говорене вкупом, силно слушане на музика, пеене, смях. Пътниците стават, стоят прави или сядат на облегалките на седалките, движат се в коридора на автобуса. Почти никога не поставят обезопасителните колани, с които автобусите са оборудвани. Всичко това може да се окаже причина за травма при внезапно спиране или извършване на маневра, а също така и за настъпване на пътнотранспортно произшествие.

Важно е качването и слизането от автобуса да става на обособено за това място и само при напълно спряло превозно средство. Никога не се блъскай и не бързай да се качиш/слезнеш от автобуса. Може да се подхлъзнеш, да паднеш и да се нараниш, така и празникът ще бъде провален. Ако може, предварително определете кой къде и с кого ще седи на една седалка, за да не се налага да бързаш, за да заемеш желаното място.

Приемането на алкохол или други храни, напитки и вещества, които може да предизвикат у теб дискомфорт, е за предпочитане да бъде ограничено. Ако ти става лошо при пътуване, преди път изпий хапче против гадене и повръщане, но вземи блистера със себе си, за да имаш и по обратния път.

Когато шофьорът спира за задължителна почивка, помни часа на потегляне, не се отделяй от групата, не се движи сам, движи се внимателно, защото използваните от автобусните шофьори паркинги са големи, на тях спират и други автобуси, товарни и леки автомобили и ако не си внимателен, може да бъдеш блъснат от друго движещо се в момента превозно средство.

Ако пътуваш зад граница с групата, запамети в телефона си номерата и адреса на българското посолство, телефона на ръководителя на групата и на шофьора, както и номера и марката на автобуса. Не забравяй да активираш услугата роуминг. Проучи кой е номерът за спешни повиквания в страната, чийто гост си. На никого не предоставяй личните си документи. Не се отделяй от групата и не подценявай съветите на организаторите, защото всяка страна има специфични обичаи, нарушаването на които може да доведе до неприятни последици.

При нужда позвъни на телефон 112

Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията на движението по пътищата, които може да застрашат твоята сигурност и живот. Не забравяй, че за професионална помощ трябва да позвъниш на телефон 112. Винаги бъди със зареден телефон, подсигури се и с телефонните номера на своите близки, защото те ще ти помогнат по всяко време.

Отдел „Пътна полиция” – Главна дирекция „Национална полиция”, 2023 г.

ОДМВР – Сливен  пожелава на всички абитуриенти весел и незабравим празник!