МВР – Сливен с мерки за охрана и обезпечаване на реда при провеждане на местните избори

Във връзка с предстоящите избори за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 година  в ОД МВР-Сливен е изготвен план за  дейността на структурите звена в дирекцията с цел гарантиране  сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и охрана, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на изборите. Това съобщиха от МВР-Сливен.

359 служители на ОДМВР и РДПБЗН в Сливен, ще бъдат ангажирани в изборния ден и охраната на СИК.

Във връзка с предстоящия вот полицейските служби и органите на противопожарна безопасност и защита на населението са извършили охранителни обследвания на помещенията и обектите, свързани с подготовката и провеждането на изборите и предизборните мероприятия. В хода на проверките, към момента, не са констатирани съществени нарушения. Създадена е организация за пилотиране и охрана с полицейски сили  при транспортиране на бюлетините.

В Областната  дирекция на МВР и Районите управления са сформирани оперативни щабове. Създадена е оптимална организация за нормалното протичане на изборния процес, получаване и отработване на сигнали за нарушаване на обществения ред и при нарушения, свързани с изборния процес. Сформирани са мобилни екипи от служители на Криминална и Икономическа полиция, както и сили на ЗЖУ-Бургас.

Звената „Български документи за самоличност“ ще работят на 26 октомври от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 27 октомври от 08.30 до 19.30 часа.

Създадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Удостоверения за гладуване ще се издават след подаване на заявление в съответната паспортна служба.

Удостоверението се издава за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден-  27 октомври 2019 година.

Издадените  за 27 октомври удостоверения няма да важат за евентуален балотаж на 3 ноември. Тогава ще се издават удостоверения, които ще важат за избора на 3 ноември.

В деня на вота в изборните помещения няма да бъдат допускани въоръжени лица, такива в нетрезво състояние, употребили упойващи вещества, и носещи обемисти и съмнителни предмети. При необходимост полицейските служители ще извършват проверки на граждани с цел недопускане внасянето на опасни предмети в избирателните секции.

Приемат се сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес на телефон 112 и  в ОДМВР-Сливен  на телефони 044  644333-Сливен; 044 644475-Нова Загора; 044 644485-Котел; 044 644495-Твърдица, както и на e-mail: sliven@mvr.bg