МВР: Прокуратурата отказа разследване срещу престъпна група от висши полицаи

Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу организирана престъпна група от ръководни служители на ГД „Национална полиция“ в периода 2018-2020 година. Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, която разследва случая, е обжалвала прокурорското постановление за отказ, съобщиха от силовото ведомство, предаде „Сега“.

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани, извън системата на МВР. Използвани са специални разузнавателни средства с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени веществени доказателсва. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура. През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП. По време на разследването, през 2020 г. един от висшите служители на „Национална полиция“ е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в народното събрание. На този профил отговаря бившият вътрешен министър Христо Терзийски. Това значи, че човекът, който е одобрил разследването, е колегата му от ГЕРБ Младен Маринов.

МВР счита, че прокурорът, направил отказ да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи. Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите. Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура ВДС-и е значителен, като и до момента в МВР не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението.

„Категорично заявявам, че не ми е известно срещу мен да е правена проверка, не знам за какво може да бъде водена такава проверка, не съм викан в дирекция „Вътрешна сигурност“. Това съобщение на МВР е в продължаване и разпалване на започналата война между вътрешното министерство и прокуратурата. Такава война, такива битки, могат да бъдат в полза само на бандитите“, коментира депутатът от ГЕРБ Христо Терзийски. Колегата му Младен Маринов изрази мнение, че тази война между МВР и прокуратурата ще доведе до увеличаване на престъпността.