МВР иска имунитетът на Пеевски да бъде свален

Проверка на ГДБОП по сигнал на БОЕЦ срещу Делян Пеевски е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да бъде разследван, съобщи „Сега“. ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура. МВР бе сезирано срещу Пеевски от гражданското сдружение БОЕЦ в началото на януари. От пресцентъра на МВР са потвърдили пред „Сега“, че сигналът на БОЕЦ е получен, обработен и препратен на спецпрокуратурата, но не са коментирали какво е заключението на ГДБОП.

Ако прокуратурата се съгласи с изводите на ГДПОБ, процедурата за сваляне на депутатски имунитет включва сезирана на парламента от главния прокурор. При този сценарий депутатът може сам да се откаже от защитата си, или да чака парламентът да разгледа искането на главния прокурор.

„Представили сме данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони, като няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар “Опел” за няколко седмици в края на 2015 г. и  началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално, без да е ясен произходът на средствата му“, обясниха преди време сигнала си БОЕЦ. Те допълниха, че вече са сезирали прокуратурата по темата, но държавното обвинение е отказало да бъде образувано разследване.

Сега БОЕЦ настоява да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил имотите, станали обект на продажба през последните няколко месеца на 2021 г. и началото на 2022 г.