Музикалните празници „Златната Диана“ в Ямбол започнаха с изящен концерт на Камерен оркестър „Дианополис“

В зрителната зала на Община Ямбол се състоя тържественото откриване на Музикални празници „Златната Диана“ – Ямбол с концерт на Камерен оркестър „Дианополис“, дирижиран от известния български диригент маестро Григор Паликаров, гостувал вече неведнъж в града.

Концертмайстор и първа цигулка на ямболския оркестър е Красимира Султанова.

Заместник-кметът Енчо Керязов откри празниците с думите: „Ние ценим високо Камерен оркестър „Дианополис“, но ако не сте вие – хората в публиката, нещата няма как да се случат! Благодаря ви за присъствието и подкрепата!“

Концертът започна с нежното изпълнение на „Замръзнали полета“ от съвременния българския композитор Асен Аврамов.

След това на сцената излезе талантливата Цвета Паликарова и вълшебната ѝ флейта огласи залата, изпълнявайки Концерт за флейта и струнен оркестър от германския композитор и флейтист Йохан Йоахим Кванц /1697 – 1773/, учител по музика на пруския крал Фридрих Велики.

Концертът продължи с музикален фрагмент от „Смъртта и момичето“ на Франц Шуберт /1797 – 1828/, изпълнен от Камерен оркестър „Дианополис“.

На сцената се появи Атанас Кръстев, чието емоционално свирене в Концерт за виолончело и оркестър на великия австрийски композитор Йозеф Хайдн /1732 – 1809/ хареса на ямболската публика, която показа одобрението си с бурни аплодисменти. Кръстев се отблагодари с изпълнението на „Диалози“ от Дьорд Лигети /1923 – 2006/, един от най-оригиналните новатори в музиката на ХХ век.

Днес програмата на Музикалните празници продължава в 19:00 часа с „Тоска“ на италианския майстор Джакомо Пучини в Спортна зала „Диана“ в Градския парк. Под диригентската палка на маестро Найден Тодоров в операта ще участват Плевенска филхармония, Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен и Детски хор.

На 22 юни, сряда, предстоят две изяви от „Златната Диана“. Първата е „Мостове от сърцевината на европейската музика към съвременността“ – вокален концерт на Пламена Гергинова, Владимир Попов, Гиргина Гиргинова, Йосиф Герджиков – пиано, който ще започне в 17:00 часа в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“.  Публиката ще чуе произведения на Рамо, Люли, Моцарт, Дебюси, Шуман и др.

В 19:00 часа в зрителната зала на Община Ямбол ще започне концертът „55 години Духов оркестър – Ямбол“. Музикална изява ще бъде дирижирана от Васил Шейтанов, като солисти ще се изявят Росица Бояджиева и Иван Минев. В програмата са включени творби на Гершуин, Жиро, Дж. Ласт, Т. Хюгенс.

Концертът „Светът на киното в музика“ на Плевенска филхармония, в който ще участват едни от най-добрите джаз музиканти на България – Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров, Христо Йоцов, Живко Петров, Михаил Йосифов, Димитър Карамфилов, ще се състои на 23 юни, четвъртък, в 20:30 часа в Лятното кино на Ямбол. Диригент ще бъде Борислав Йоцов.

Публиката ще чуе въздействаща и популярна музика от световното кино – от хитовете „Имало едно време в Америка“, „Кръстникът“, „Убий Бил“, „Кабаре“, „Флашданс“, „Хубава жена“, филмите на Чарли Чаплин.

Тридесет и шестото издание на Музикални празници „Златната Диана“ – 2022 ще завърши с концерт – спектакъла „Това съм аз“ на оперната прима Александрина Пендачанска и Плевенска филхармония, който ще започне в 19:00 часа на 24 юни, петък, в зрителната зала на Община Ямбол. Диригент ще бъде маестро Найден Тодоров. В концерт-спектакъла ще вземе участие и сопраното Ралица Богданова.