Музика и изобразително изкуство на открито по повод празника на Безистена в европейските дни на наследството

На 19 септември, понеделник,  община Ямбол организира празник на ямболския Безистен под надслов „Безистенът – място за срещи“. Пространството около емблематичната за Ямбол сграда ще бъде обособено като арт зона с импровизирана сцена, където ще се срещнат музиката и изобразителното изкуство.

Специален гост на празника ще бъде един от любимите певци в България – Дичо, чийто приятен тенор почитателите на музиката познават както от концертите му като вокалист на рок групите Rag Dolls и D2, така и от неговите изяви като солов изпълнител. Той ще излезе на открита сцена, на север от Безистена, в 20:00 часа, за да изпълни най-големите хитове от богатия си репертоар  в  „Поп и рок с Дичо“.

Празничните прояви ще започнат в 16:00 ч. с традиционния пленер „Безистенът“. Млади художници от ямболски училища и школи по изобразително изкуство ще пресъздават сградата – паметник на културата с национално значение. В пленера ще участват ученици от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“, Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“, Профилирана гимназия „Васил Левски“, Средно училище „Св. Климент Охридски“, школите по рисуване към Народно читалище „Зора-1945“, Народно читалище „Умение-2003“ и Общински детски комплекс – Ямбол.

Арт атмосферата в пространството северно от Безистена ще бъде допълнена с „Пиано на открито“ от 18:00 до 20:00 ч. Публиката ще има възможност да се наслади на разнообразие от стилове –  класическа музика, джаз, поп, рок, суинг в изпълнение на ямболските пианисти Владимир Вълчев, Николай Драгнев, Ивелина Александрова, Тодор Колев, Любо Воденичаров-Лъвито, както и на младите таланти – 12-годишната Габриела Гагова и 17 –годишната Наталия Ковачева.

19 септември ще бъде и Ден на отворени врати за експозициите в Безистена от 10:00 часа до 20:00 часа.

Празничните събития са част от програмата на Европейските дни на наследството и са по повод седмата годишнина от откриването на Културно-информационен център „Безистен“, който през годините се превърна в сцена за концерти, изложби, спектакли, литературни четения и други културни прояви.