Мутафчийски: Няма хаос в отпускането на мерките

Снимка: БГНЕС

Началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски благодари на жена от София, която е на месечна социална помощ, но е дарила 25 лева за персонала на ВМА и е написала дълго благодарствено писмо.

„Тя е дългогодишна наша пациентка. Това са неща, които трябва да се разказват. Този случай много ме впечатли“, сподели той.

„България е в световния сценарий на пандемията, нищо по-особено не се случи в у нас, отколкото в целия свят. Просто нещата се случиха много по-рано, много по-навременно, не толкова в драстичен вариант. Фактите са факти. Мерките изиграха своята роля. Не трябва да се забравя да се благодари и на цялото българско население за осъзнатостта и за това, че нашите колеги не се уплашиха. България е една от държавите в Европа, която намери своите резерви, за да си произведе защитни облекла и други неща, за които да не бъде зависима от внос, на фона на един глобален дефицит“, заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че се върви масово към освобождаване на мерки.

„Разбира се, това се случва в един определен график и с внимание какъв е ефектът от тяхното разхлабване. Ние оставаме с ясното съзнание, че този вирус е между нас. Най-сигурният начин да се предпазим е като спазваме мерките. България е пощадена, което е успех. От средата на април месец коментираме как ще излезем от тази ситуация. Бяха съставени поне 5 графика, накрая се реши, че се опираме на един. Некоректно е към хората да се дават надежди, а след това да се подменят“, категоричен е ген. Мутафчийски.

Той коментира, че от Щаба имат известни резерви за ресторантите.

„Трябва да се отчетат ефектите. Мнението ще дойде от БАБХ и РЗИ-тата, които имат задача да проучат как заведенията спазват мерките. Няма хаос в отпускането на мерките. Светът е много внимателен и ние трябва да бъдем внимателни. Мнението на специалистите е различно – че епидемията ще изчезне сега и няма да се появи никога. Или че тя ще протече с още една вълна, която ще е септември и зимните месеци. Тя е в различни пикове и спадове в бъдещето. Досега не може нито да бъде отхвърлена, нито потвърдена. Бъдещето ще покаже. Натрупването за знанията на вируса стават все по-големи, но отново искам да заявя, че той крие повече неизвестни, отколкото известни „, каза още генералът.

Той заяви, че не трябва да се бърза с разрешаването на тренировките на открито.

„За процента на заразяване – първите проучвания бяха направени за полицаи. 1000 души на първа линия, които дадоха нисък процент на среща във вируса. В Банско беше второто проучване – там бяха 5,5%. 0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса„, посочи ген. Мутафчийски.

Той подчерта, че ако се добие групов имунитет, който се добива с ваксинация, която е достатъчно сигурна, надеждна и безопасна, която да дава надежден и дълъг имунитет, можем да бъдем спокойни дори при наличието на вирус.