Мраз скова прасковите в Сливенско

Снимка: Коста Петров

Тази нощ и ранна утрин донесе много тревоги на стопаните в сливенско заради ниските температури, довели до образуването на истински мраз.

Сериозни щети ще има по овошките в Сливен, Айтос, Карнобат, споделиха овощари пред „Сливен нюз“. Миносувите температури от тази нощ и ранна сутрин, които стигнаха интервала – 7 – 4 градуса са пагубни за прасковите и другите овощни насаждения.

Ябълките вероятно ще бъдат най-малко поразени. Над 80% ще бъде компроментирана реколта по отношение на череши, праскови, кайсии, сливи, са очакванията на стопаните.

Земеделските производители, които установят щети, имат 14-дневен срок да подадат заявления за комисия до Общинските служби земеделие.

Измръзването, не означава, че в тази градина не трябва да бъдат извършвани съответните мероприятия, които са необходими. Дървото трябва да се обработва, подсилва и да се пази от различни болести. За съжаление разходите ще вървят, но приходите ще са по-малки, споделиха стопани.

В събота ни очаква малко слънце, а цялата следваща седмица градусите ще останат ниски, като в сряда и четвъртък прогнозата е за падане на температурите до 1 градус.