Мръсният въздух ни убива – какво можем да направим?

novini.bg

Хиляди стават косвени жертви заради мръсния въздух, който е факт в градовете.

„Моите пациенти са най-потърпевши от вредните ефекти на замърсения въздух. Той на първо място уврежда дихателната система по този начин. Праховите частици и другите вредни елементи попадат в организма. На първо място предизвика възпаление на дробовете, което може да има последствени остри ефекти, свързани с влошаване на хронични и белодробни болести. Тези вредни елементи увреждат и сърдечно-съдовата система“, обясни пулмологът д-р Петър Чипев за „България сутрин“.

Според него статистиката за смъртността в България, причинена от директния ефект на замърсения въздух, не може да бъде категорична.

„В глобален мащаб най-честите болести, които водят до смърт, са болести, които се предизвикват от дишане на замърсен въздух по един или друг начин. Ние най-често приемаме тютюнопушенето, но живеенето в среда, в която нивата на замърсяване са толкова високи, че са сравними с него, може да доведе до такива заболявания. Най-чести причини за смърт са мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, а от белодробните болести от няколко години вече е хронична обструктивна белодробна болест, която пряко се развива вследствие на дишане на токсични елементи“, допълни д-р Чипев в ефира на Bulgaria ON AIR.

За хората с белодробни заболявания зимата, когато нивата на замърсяване са по-високи, е един от проблемните периоди.

„Мръсният въздух може да доведе до кашлица. От години СЗО има препоръки за използване на пречистватели на въздуха в затворени помещения. Това са устройства, които ако човек има възможност да се сдобие – има смисъл. Желателно е помещенията да се проветряват. Не са безкрайно много нещата, които може да направим, за съжаление“, подчерта пулмологът.

По думите му факторите за замърсен въздух са автомобилите и отоплението на твърдо гориво.