Може и да не удължат мерките срещу коронавируса след септември

Снимка БГНЕС

Градините и училищата са доста различни, опитваме се да направим всеки да знае какво да направи при всяко едно положение. Това което ще предоставим до края на седмицата, ще улесни работата на работещите в градини и ясли. Това каза за БНТ главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.

„Днес имаме среща с образователния министър, за да избегнем излишно струпване на деца пред лаборатории и кабинети на лични лекари“, каза Кунчев. Той допълни, че днес ще бъдат обявени мерки, за да не се случва това.

„Няма как да опишем всяка ситуация. Дори едно голямо училище – можем да поставим под карантина един клас или ученици на 1 етаж или може да прекъснем работа на цялото училище, възможни са всички варианти. Има основни правила – дистанция, лични предпазни средства, дезинфекция, филтър да не се допускат деца с прояви. Препоръчваме маските не в час, а когато са струпани в големи групи. На много места учебната година започва по-рано, наблюдавам какво се случва“, каза още той.

„Ситуацията с COVID-19 не се подобрява в Европа, в последните 2 седмици се подобрява в България, може да помислим за неудължаване на епидемичната обстановка след края на септември. Но няма как да не се удължава като хората са по болниците. При тези условия тя трябва да продължи, за да можем да реагираме ефективно, надявам се тази тенденция да се запази“, каза още доц. Кунчев.

„Има секретарки, които не работят събота и неделя и са въвели данни чак в понеделник. Всяка болница вкарва това, което е намерила. Ако се вкарват данните всеки ден до 22 часа няма да има такива отклонения“, каза той.

„Много добре се работи в Пловдив, Бургас, София, рязко се подобри работата във Варна в Добрич. Всички вече имат предпазни средства, колкото им трябват. Доста по-подготвени сме от преди. Този извънреден начин на работа натоварва твърде много“, каза още Кунчев.

„Няма да приложим затваряне на големите градове каквото имаше, но всички останали мерки са налице“, добави той.

„Надявам се най-късно октомври да имаме първите противогрипни ваксини“, каза още доц. Кунчев.