Може да има ново затваряне заради британския COVID щам, заяви доц. Кунчев

Снимка: БГНЕС
Трета вълна на коронавируса е напълно възможно да има, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея може да има нови рестрикции. Това коментира пред bTV главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.
„Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално – те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха. При варианта от Великобритания неговата концентрация в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, много повече са вирусите, които се излъчват“, обясни експертът.
Той допълни още, че към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам. Болни има и в област Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че новите случаи у нас също пораждат съмнения.
„Нека всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, както е във Великобритания, системата на здравеопазването ще бъде поставена на невероятни изпитания, пак ще напълним болниците. Естествено, мерките ще бъдат взети така, че да опазим здравето“, категоричен бе доц. Кунчев.
Сблъсък между собственици на заведения и здравните власти имаше вчера по време на дискусията в МЗ. Браншът е категоричен, че има готовност да отвори още на 1 февруари.

Кунчев каза, че разбира притесненията и проблемите на тези, които нямат възможност да работят, както и че в повечето обекти отстоянията и изискванията за климатизация се спазват.

„Проблемът е при тържествата – едно е да влезеш със семейството да вечеряш и да си тръгнеш 22:00-22:30 ч. Друго е да останеш, да имаш певица, да се развъртят хората, като удариш 2 ракии и да ти паднат ограниченията и да започнат контактите много усилено“, посочи още главният здравен инспектор.

Според него в градския транспорт контактите са по-интензивни, отколкото в моловете. „Затова и се обмисля търговските площи в тези обекти да бъдат отворени и да останат спрени само социалните дейности“, каза още Кунчев.