Мотосезонът в Сливен стартира под мотото “Шофирайте разумно, животът е с предимство!“

Мотоциклетисти от сливенски клубове и любители на мотокроса се обединиха около мотото „Шофирайте разумно, животът е с предимство“ на среща по повод началото на сезона. По инициатива на сектор „Пътна полиция“-Сливенвчера се събраха представители на мотоклубове „Хайдути“ и „Биволи“, както и любители на мотоциклетизма, които се организират в различни групи в социалните мрежи. Целта е намаляване на пътните произшествия, възникнали с участието на двуколесни моторни превозни средства. С мотоциклетистите се срещнаха и разговаряха пътните полицаи Николай Стойчев и Диян Владев, като и психологът от Института по психология на МВР Лияна Генова. Основно са били обсъдени стратегии по отношение намаляване на жертвите при пътни инциденти. Статистиката сочи, че при произшествията с мотоциклетисти седават повече жертви и тежко ранени. През 2021 година на територията на ОДМВР-Сливен са възникнали 2 пътни произшествия с мотоциклетисти, като има една жертва и един ранен. През месец февруари тази година е възникнало едно тежко пътно произшествие с един загинал в град Сливен. В тази връзка участниците в срещата са дискутирали по основните предпоставки за възникване на тежките произшествия. От значение за безопасността сатехническата изправност на превозните средства, екипировката, правоспособността на водачите. Дискутирани са теми като „скоростта и сигурността“, „отговорността и гражданската позиция“.

Един от най-важните моменти в срещата е разговорът с психолога по отношение на овладяване и контролиране на емоциите, за разумното управление, за изкушението да се движиш с по-висока скорост, за особено опасните приятелски надпревари и скоростните състезания („гонки”), които не са регламентирани и често възникват случайно.Други предпоставки са възникване на инциденти са резките промени в скоростта и внезапните спирания, слаломите между превозните средства, атрактивните акробатични демонстрации и емоциално предизвиканите гонки с други МПС, което може да застраши и други участници в движението.

Спазването на препоръките към водачите на двуколеснимоторни превозни средства със сигурност ще допринесе на намаляване броя на пътните произшествия и броя на загиналите:

-Не прави компромиси с техническата неизправност!

-Използвай защитна каска! Осигури каска и за спътника си!

-Снабди се с подходящо облекло и други протектори!

-Управлявай мотопед или мотоциклет само ако сте правоспособен водач!

-Бъди внимателен на завои и при движение в близост до края на платното!

-Бъди подготвен за среща с непредвидени опасности!

  • Придържай се къмуравновесен и неагресивен стил на управление, не нарушавай скоростните режими!
  • Не участвай в нерегламентирани състезания („гонки“)!

-Преди пътуване на далечни разстояния планирай времето си за пътуване така, че то да включва периодични почивки.

  • Когато се наложи да пътуваш в сумрак или през нощта облечисветлоотразителна жилетка.

-Бъди пример за подражание!

-Търси съдействие от всички компетентни държавни и местни органи и организации!

-На телефон 112 подай сигнал за предотвратяване на пътни инциденти!

Обърнато е внимание  на факта, че другите участници в движението не могат правилно да преценят реалната скорост на мотоциклета и времето, за което той ще приближи.

В края на срещата всички присъстващи са се обединили под  мотото “Шофирайте разумно, животът е с предимство!“