МОН ще осигурява тестове за учениците, които покажат признаци за COVID-19

„Нагласата на Министерството на образованието и науката е за новата учебна година да бъдат осигурени тестове за учениците, които покажат признаци за COVID-19, за да може максимално бързо да се провери дали съответното дете е болно от COVID-19 или от друго заболяване“. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков в сутрешния блок на БНТ по повод на искането на учителски организации учениците да бъдат тествани за COVID-19 поне два пъти седмично.

Той допълни, че трябва да има тестове и за училищата, които имат съгласието на учители и родители за тестването на учениците, и цялата организация е създадена.

„Тези тестове ще бъдат безплатни, но няма никакъв смисъл да се тестват 5 или 10 процента от децата в едно училище, ако ще го правим регулярно, или ще тестваме всички деца, или няма да тестваме, което и да е било от децата, освен тези, които показват признаци“, коментира министър Денков, цитиран от Dariknews.bg.

„Децата в детските градини ще бъдат без маски, освен в предучилищните групи. В предучилищните групи и учениците от първи до четвърти клас в „зеления пояс“ на заболеваемост също ще бъдат без маски“, каза министърът на образованието. Той уточни, че „шестгодишните деца ще бъдат с маски при жълта, червена и тъмночервена зона“, маски обаче няма да се изискват на двора на училищата и в часовете по физическо възпитание в отворени помещения.

„Нашата цел е да задържим максимално децата в училище. Мерките са насочени в тази посока“, каза министър Николай Денков. Според него родителите се опитват да поставят невъзможна задача. „От една страна да се запази здравето на учители и ученици, а от друга страна да има сто процента присъствено обучение, което обаче е невъзможно. Министерството на образованието и науката затова търси най-точния баланс“, допълни той.

„Наша грижа, освен максималното присъствено обучение, трябва да бъде и животът, и здравето на децата и учителите. Всичко, което си говорим днес, може да стане безсмислено за няколко дни, ако починат няколко деца или учители“, коментира Денков.