МОН купува 80 000 компютри за учители и ученици

МОН ще купи 80 000 компютри и таблети. От тях 20 000 ще бъдат за учителите, а останалите са за учениците. Средствата идват от Брюксел, съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

Той призна, че това ще отнеме време, защото е свързано с обществени поръчки, а и има проблем с производството на лаптопи в цял свят, защото търсенето на устройства в големи количества е засилено.

Въпреки това има пълна готовност да се премине на дистанционно обучение при нова вълна от коронавирус.

0,4% от паралелките във всички училища са карантинирани заради COVID-19. Дори да станат 1%, няма да има проблем да се обезпечи обучението в електронна среда.

Вълчев коментира, че децата, които не се включиха в електронното обучение през миналата учебна година са го направили не, защото не са имали устройства, а защото не са искали.

„Близо 20% от децата имат проблем с редовната посещаемост при нормална среда и присъствено обучение и точно те не се включиха в електронната среда“, обясни той.

По сумите му системата беше поставена във форсмажори обстоятелства постави кризата с коронавируса.

„Образователната система е изградена така, че да осигури равен достъп в класната стая, а не в електронната среда. Имаше предизвикателства пред всички, но България успя в кратък период и успешно да стартира този процес“, каза министърът.