МОН иска забрана на политиката в училище

Снимка: Pixabay

Просветното министерство подготвя законова промяна, която ще забрани политиката в училище, съобщи днес служебният министър проф. Николай Денков, цитиран от „Сега“

Политическата дейност и партийната агитация в училище, както и разпространяването на идеологически и политически доктрини, да бъдат забранени. Такава промяна в закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) ще предложи министерството на образованието. Очаква се законопроектът за промени в ЗПУО да бъде публикуван за обществено обсъждане до края на тази седмица, като служебният кабинет смята да го внесе в новото Народно събрание.

„Ще искаме пълна деполитизация и департизация на системата за средно образование“, подчерта министър Николай Денков. Той смята за пропуск факта, че в текстовете на ЗПУО никъде няма ясно регламентирано изискване училищната система да бъде освободена от партийна и политическа дейност. „За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са партиите. Всеки има право да бъде член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа“, подчерта проф. Денков.

В Закона за висшето образование изрично е казано, че освен от идеологически и религиозни доктрини, висшето образование е освободено и от политически доктрини. Според министъра това трябва да се случи и в средното образование, „за да знаем, че нашите деца, учителите и ръководствата са фокусирани върху учебната дейност и съдържание, а не върху други дейности“.

Министър Денков предупреди ръководителите и учителите в образователната система да се въздържат от политическа дейност в училище още в първия ден на сегашната предизборна кампания. Към момента само един началник на Регионално управление на образованието (РУО) е кандидат за депутат и е излязъл в дългосрочен отпуск по болест.

Преди изборите на 4 април т.г. 11 от 28 началници на РУО са били в отпуск поради партийни ангажименти. В МОН постъпиха сигнали, че в хода на предизборната кампания тогава върху директори и учители е оказван натиск, свързан с дейността на политически партии.