Момче с церебрална парализа от Сливен изкачи връх Шипка за по-малко от час

Снимка: Панайот Чанков/Facebook

Панайот Чанков се ражда с детска церебрална парализа. Родом е от Сливен, а в момента живее в Ямбол. От малък трудно изпълнява основни двигателни движения. През годините е изпитвал затруднения дори да пие вода и да се храни, но силата на духа му е по-силна от диагнозите на лекарите.

Днес Панайот е на 28 години и е трикратен участник на световно първенство по канадска борба, носител е на втори дан по карате киокушинкай и е един от най-добрите спортисти в света по набирания на уличен фитнес (street workout). На 15-ти май 2021 г. момчето спечели първо място на 25-тото държавно първенство по канадска борба, което се проведе в град Белоградчик.

Панайот не спира да предизвиква себе си, за да докаже, че човешките възможности са безкрайни и за тях са необходими единствено вяра и воля на духа. Последното му предизвикателство е изкачването на връх Шипка – 894 стъпала за 51 минути, което той прави на 24-ти май, денят на българската писменост.

„Преди малко повече от година и половина получих контузия и за около 6 месеца изобщо не можех да стъпвам на крака си. Ходих на доктори, но без успех. Въпреки всичко отказвах да се примиря. Малко по-малко започнах да се раздвижвам, натоварвайки крака и си поставих нова цел – в рамките на една година не просто да се възстановява, а да сбъдна още една от мечтите си – да изкача сам стъпалата на Шипка“, споделя Панайот за Actualno.com.

През 2018 година младежът изкачва и старопланинската местност Карандила, в близост до родния му Сливен.