Мобилно приложение ни казва оперирани ли сме

Снимка: Pixabay

Мобилно приложение започва да ни известява, ако в пациентското ни досие е отчетено извършването на операция, вадене на зъб или друга здравна интервенция.

Целта е с негова помощ пациентите да се привлекат в контрола на извършените медицински услуги. Така веднъж завинаги ще забравим за злоупотребите със отчитане на дейности, които не са извършени, заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров при анонсирането на приложението и предложението му на няколко реформи в ресора му.

Здравната каса и сега доставя достъп на всеки до пациентското му досие с код от НАП и електронен подпис, но хората рядко влизат да проверят какви медицински процедури им се водят на отчет, пише „Монитор“.

„Искаме да имаме приложение, което всеки да сложи на мобилния си телефон и ако се отчете дейност на негово име – че са му извадили зъб, че са му направили пломба, че са го оперирали от херния, той да получи съобщение, че това се е случило. Ако не е, хората ще имат възможност да сигнализират на здравната каса и да кажат, че не са били в болница или не са ходили на зъболекар“, обясни д-р Кацаров.

По думите му е-известията на пациентите биха помогнали да се подобри контролът на извършваните дейности. Така ще спрат да се дават пари от касата за неизвършени манипулации.

„При редица проверки на НЗОК се констатира отчетена, но неизвършена дейност. Предполагаме, че това се случвало на много места и през годините, не само сега. Това трудно може да бъде ограничено, ако не участва и самият потребител в контрола на услугата“, обясни още здравният министър. Според него спестените средства ще могат да се насочват към хората, които действително работят.

„Ще помогне вероятно да се увеличат и цените на услугите, ако не се плаща за нещо, което не е било извършено“, обясни здравният министър.

Приложението вече е на тестова фаза. В началото то ще работи на месечна или полумесечна база спрямо това как ще се предават данните в НЗОК, а догодина, ако се работи непрекъснато в онлайн режим, нотификациите ще се получават ежедневно. Апликацията ще изпраща и нотификация на пациентите при прекратяване на практиката на личния му лекар.

Служебният здравен министър представи няколко идеи, по които вече се работи и ще бъдат продължени от неговите наследници. Д-р Кацаров ще настоява да се въведат коефициенти на медицинските услуги. Така за специалистите ще има значение дали човекът, който лекуват, е млад или по-възрастен дали е в по-тежко или по-леко състояние, дали има придружаващи заболявания. „Така този, който лекува възрастен пациент с придружаващи заболявания, ще получава повече, отколкото този, който лекуват млад пациент без други заболявания”, обясни здравният министър.

За да се пребори недостигът на специалисти в определени сфери, пък се обсъждат промени в цените на медицинските услуги. Те, по думите на Кацаров, са лобистки, довело е и до липса на желаещи да специализират в определени специалности като инфекциозни болести, педиатрия.

„Това е резултат на диспропорциите в медицинските услуги. Промените в цените ще дадат възможност да се попълнят липсите и празнините в специалностите, в които има недостиг на кадри”, смята министърът. Той даде за пример, че ако пациент е приет за лечение на херния, но има диабет, то за него ще трябва да се заплатят и допълнителни консумативи за придружаващото заболяване. Касата обаче няма да доплати повече. Лечението ще струва толкова, колкото и за човек, влязъл за операция на херния, но без диабет. Управителят на НЗОК обаче проф. Петко Салчев уточни, че разчети за парите ще бъдат направени едва след като есента парламентът приеме бюджета на касата.

Д-р Кацаров ще настоява и за отпадне на лимитите на здравните пътеки и процедури.

„Те бяха въведени 2015-а и няма данни това да е подобрило медицинската помощ, напротив – предизвика неизплатени суми за болниците. Поставянето на болнични лимити е най-лесният и мързеливият начин. Те са наказание за добрите болници и награда за лечебните заведения, които не са търсени от пациентите. Лимитите ограничават правото на избор на пациентите”, заяви той и подчерта, че има политическо съгласие, че моделът с лимити не може да работи.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заяви, че имат разчети и анализи, но те ще бъдат представени публично едва когато се договорят с БЛС. Той разкри, че има 5 клинични пътеки, които са с нулеви пациенти и те ще трябва да отпаднат.

Ще продължи започнатата процедура от последните години по прехвърляне на повече дейности от болничната към извънболничната помощ.

„Има много дейности, които могат да се пренесат. Това няма да налага престой на болния и храненето му и така ще се намали цената на лечението”, каза Кацаров. Той допълни, че трябва да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ, тъй като там е големият потенциал за откриването на повечето хронични заболявания. По думите на здравния министър идеята е цената на една и съща процедура в болница и извън нея да се изравни. С което да се спре практиката пациентите да лежат в болница заради парите

Друга от идеите, по които ще се работи, е да се сложи край на 24/7 разположение на личните лекари. „Това стои като феномен в нашата нормативна уредба, това е неизпълнимо и се преодолява със сключването на договори с други лечебни заведения”, коментира министърът при представянето на идеята. Така всеки ще знае къде може да получи неотложна помощ през уикенда. Касата ще възлага договорите директно на тези звена.