Мобилните оператори са подпомагани от държавата, не е редно да вдигат цените с над 15 процента, смята омбудсманът

Мобилните оператори имат право да индексират тарифите си, но това не е редно спрямо клиентите от социална гледна точка, смята националният омбудсман Диана Ковачева. В предаването „Денят започва“ по БНТ тя коментира, че това е поредното увеличение за две години – с над 15 процента.

Това е едно сериозно увеличение, а самите компании получават подпомагане от държавата. Те са подпомагани с компенсации за тока, таксите им към държавата са намалени наполовина, каза общественият защитник.

Смятам, че не е редно, защото доходите на хората не са се повишили и защото мобилните оператори са много сериозно подпомагани от държавата, коментира Ковачева. Тя уточни, че мобилните оператори имат право да индексират тарифите и че това е записано в общите условия по договорите. Въпросът, според нея, от социална гледна точка, е дали е редно да се прави. Клиентите на мобилните оператори са в ситуация, в която инфлацията засяга и хората, а пък техните доходи не са се повишили.

На въпрос дали има картел при мобилните оператори, Ковачева отговори, че това може да каже Комисията за защита на конкуренцията. По думите ѝ „абсолютно недопустимо и безобразно е безпомощното положение, в което се намират регулаторните органи, които трябва да следят за положението на монополите“.