Много настроение и приятни емоции създаде трето издание на празника, посветен на българския фолклор и традиционни ястия – Нейково 2023 г.

Традициите са живи! Това показа третото издание на празника, посветен на българския фолклор и традиционни ястия – Нейково 2023 г., който се проведе вчера в Нейково. Празникът събра на площада в село десетки гости от близките населени места, които бяха дошли да се насладят на кулинарните изделия и музикалната програма.

„Българските традиции ни събират и ни дават възможност да се насладим на труда и обичаите, които пазим ревниво. Нашият празник съживява българския народен дух и предава отношението ни към фолклорното изкуство. Пожелавам ви да се насладите на вкусните ястия и гозби, приготвени по стари рецепти и да не спирате да носите Нейково в сърцето си “, каза Диана Недковска, секретар на Народно читалище „Изгрев 1928 г.“

„Свидетели сме на едно добро партньорство между Община Котел и нейните културни институции – читалищата в съответните села. Вие правите изключително красиви и стойностни мероприятия, които изпълват душите на хората. Изпълнена съм с надежда, че подобни празници ще продължат живота си в културния календар на Община Котел, а ние ще подкрепяме всяка една инициатива, която води до това, българското сърце да продължава да тупти и в най-малкото населено място на територията на общината“, посочи председателят на Общинския съвет в гр. Котел – Христина Чолакова, която беше специален гост на празника.

След официалните слова, първи на сцената се изявиха гайдарите от гайдарска школа “Стоян Христанов”. Те изненадаха присъстващите с изпълнението си на химна на България, който под звуците на гайдите звучеше величествено.

Празникът продължи с изявите на Николай Митев от Център за подкрепа за личностно развитие – Котел, с ръководител Красимира Софенкова и фолклорна група „Котленче“, с ръководител Сашка Ченкова. След тях се изявиха формации от Народно читалище “Слънце – 1928 г.” село Гавраилово, Народно читалище “Пробуда – 1928 г” село Змейово, общ. Стара Загора и домакините от Народно читалище “Изгрев – 1928 г.” село Нейково, които извиха кръшни хора на малката сцена сред гостите на балканското село.

Кулинарният панел включваше демонстрация и дегустация на множество ястия и тестени изделия, характерни за сливенска и старозагорска области. Те бяха представени майсторски от учениците на СУ “Г. Ст. Раковски” гр. Котел и представителите на Народно читалище “Пробуда – 1928 г.” село Змейово, общ. Стара Загора, Народно читалище „Христо Смирненски“, гр. Сливен и домакините от Народно читалище “Изгрев – 1928 г.” село Нейково. Сред тях можеха да се опитат множество погачи, бухти, домашни сладки и такива с ракия, точени баници, картофени кюфтенца, зелник и боб по градинарски.

Гозбите от котленско бяха поднесени от учениците на СУ „Георги Ст. Раковски“ и дамите от НЧ „Изгрев“, с. Нейково. Те представиха небезизвестните вече къдряви тиганици, бутамяна каша, питка на жар, маслена погача, ябълков кекс, момолига и други.

Всички участници в третото издание на празника, посветен на българския фолклор и традиционни ястия получиха грамоти за участие, а най-добрите си тръгнаха от Нейково и с по една изненада – огромни нейковски дини, дарени от местния производител Иван Добрев.