Младата Яница Халачева от Сливенския куклен театър взе наградата „Сивина“ за дебют в кукленото изкуство

Изображение: сп. "КуклАрт", https://kuklart.bg/

Младата актирса от Държавен куклен театър – Сливен Яница Халачева е носител на националната награда „Сивина“ за дебют в кукленото изкуство за ролята й в спектакъла „Свинарят“. Това съощиха от списание „КуклАрт“.

13-тата церемония по отличаването на млади куклени таланти се състоя в салона на Столичен куклен театър на 21 март 2023 г. – Световният ден на Куклуния театър. Събитието се случва в рамките на Софийския куклен театрален салон.

Наградата „Сивина“ се връчва за актьорски дебют в кукленото изкуство. 

След номинираните да наградата бе и друг млад актьор от Сливенския кеклен театър – Андрей Иванов, който получи номинация за ролите му в спектакъла „Вселената на Кристофър“.

Андрей Иванов и Яница Халачева от Сливенския куклен театър с номинация за актьорски дебют

Партньори на 13-тото издание на наградите „Сивина“ са Съюза на артистите в България, Столичен куклен театър и Столична община.

Двамата млади актьори са възпитаници на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Завършили са „Актьорство за куклен театър“ в класа на проф. Боньо Лунгов. 

Яница Халачева е позната на сливенската публика с ролите й в постановките „ Двете принцеси“ (2021 г.), „ Свинарят“ (2022 г.). 

Наградата е учредена през 2009 г. на името на СИВИНА Сивинова, една от най-ярките млади актриси в Столичния куклен театър. Името на наградата е почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Ваня, Нина и Сивина. За огромно съжаление Иван, Нина и Сивина не са вече сред нас. „СИВИНА” е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години играят в страната и чужбина, очаровайки зрителите с таланта си.