Митрополит Йоаникий към кмета на Бургас: Отменете Гейпарада на 15 май!

Снимка: Facebook

Сливенският митрополит Йоаникий излезе със становище относно Гейпарада, който ще се състои на 15 май в Бургас. 

Ето и какво гласи становището:

ДО

Г- н ДИМИТЪР НИКОЛОВ,

КМЕТ на ОБЩИНА

БУРГАС

Уважаеми Г-н НИКОЛОВ,

Православни християни от гр. Бургас ни информираха, че на 15 май 2021 година на площ. „Тройката“ в гр. Бургас ще се проведе“ ПЪРВИЯТ БУРГАС ПРАЙД“ с популярното име „ГЕЙПАРАД“.

Категорично се противопоставяме на това предстоящо събитие и категорично заставаме в защита на нравствената чистота и невинност на децата и подрастващото поколение на България. Считаме за свой дълг да защитим и традиционното българско семейство. Подчертаваме, че само бракът между мъж и жена е градивна среда, в която любовта между двата пола и отглеждането на децата се реализират угодно на Бога и принасят плодове, съответстващи на Божия ред, вложен в света. Отправяме призив към нашите духовни чеда да не участват в това шествие на греха, което е провокация към Твореца, към Църквата, към Отечеството, към живота. Призоваваме родителите да предпазят децата си и да не бъдат безразлични към подобни развращаващи прояви, но да възпитават потомството си будно, достойно, християнски грамотно и по живот – благочестиво.

Противопоставяме се на публичната и неморална демонстрация на содомския грях, който води до разрушителни последствия за физическото и духовното здраве на хората. Той е злоупотреба с даруваната на човека свобода и рушене на традиционните ценности на българския народ. Свещеното Писание затова ни учи чрез апостола: „Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно” (1 Кор. 6:12)“. Всепозволеността на греха, която се натрапва на гейпарадите, съблазнява младежта и обърква критериите на хората за добро и зло, за позволено и непозволено, за свещено и несвещено. А човешката душа е свят дар от Бога, който трябва да пазим и развиваме до богоподобие. Няма оправдание никоя проява, която опетнява човешката душа, която я помрачава и отдалечава от Светлината на света – Господ Иисус Христос. Не може да подкрепим „свободи“, които подменят същността на семейството с блудството, любовта – с разврата, естественото – с противоестественото, здравето – с гибелните наслади. Всяко дело, което се противопоставя на Божията воля, е богохулство и богоборство. „Недейте се лъга: Бог поругаван не бива. Каквото посее човек, това и ще пожъне: който сее в плътта си, от плътта ще пожъне тление; а който сее в духа, от духа ще пожъне вечен живот“ (Гал. 6:7-8). Нека не призоваваме с порочни дела Божия гняв над нас, а с благочестив живот да измолваме Божията милост над нас, домовете и родината ни.

Уважаеми Г-н Николов, гр. Бургас е най- големият православен център в югоизточна България.Неговите жители са познати като ревностни православни християни и провеждането на подобен маскарад дълбоко ще нарани тяхното религиозно чувство. Ние в битността ни на духовен наставник на православните християни от гр. Бургас и цялата Сливенска епархия, настоятелно Ви молим да не давате разрешение за провеждане на подобно мероприятие, а ако вече има издадено такова да бъде отменено.

С уважение,

+ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ