Митрополит Антоний: Няма диалог между държавата и църквата

Премиерът трябва да намери подходящите хора, които да го посъветват как да се случи срещата му с патриарха, посочи той

Няма диалог между българската държава и българската православна църква, посочи в предаването „Тази събота“ по bTV западно и средноевропейският митрополит Антоний.

„Още в началото на годината и в края на миналата се постави въпросът за електроенергията, която знаем, че се повишава постоянно в България. Тъй като храмовете и манастирите в нашата страна са потребители на промишлен ток, ние поставихме въпроса да минем на битов като потребители, защото наистина сметките за ток са много големи“, обясни митрополит Антоний.

„Аз присъствах на заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание, където общо взето този въпрос бе превърнат в политически дебат между основните политически партии и не беше решен“, каза още той. По думите му към днешен ден няма отговор от изпълнителната власт на тази молба.

„И не само това, църквата има доста въпроси, за които иска да се обърне към българската държава. Светият синод изготви пълен комплект и е в процес да финализира учебници по вероучение, от дълги години настояваме да бъде въведен предмет „Религия“ в българското училище като задължителен. Има и много други въпроси, така че що се отнася до диалога между църква и държава, той трябва да бъде много, много интензивен, конструктивен и градивен в полза на нашето общество“, отбеляза митрополит Антоний.

По думите му среща между премиера и патриарха би могла да се състои при заявяване на такава по начина, по който би трябвало да бъде направена – с официално писмо с конкретни теми, които искат да бъдат обсъдени както държавата, така и църквата.

„Аз мисля в, че тук става въпрос не толкова до някакво напрежение, колкото до липса на комуникация от гледна точка на протокола и на съветниците на господин премиера, така че да намери хора, които да го посъветват как да бъде проведена тази среща“, заяви той.

„Българската православна църква е една от институциите, която е оказва благоприятно и ползотворно влияние върху нашето общество, защото наистина живеем във времена, които наистина са особено трудни“, каза още митрополитът.

Той обясни, че тази година Благодатният огън не се пренася от Йерусалим заради ограниченията, които самата държава Израел налага за честванията на Възкресение Христово. „Ограничен е достъпът до самия храм, който поставя много въпросителни, на които ние нямаме конкретен и сигурен отговор. И именно заради това Светият синод на българската православна църква благоразсъди Благодатният огън се раздаде в нашата страна от местата, на които се пази в епархиите“, обясни митрополита.

Източник: epicenter.bg