Мистичното светилище Бегликташ до Приморско става сцена на оперен фестивал

Внушителният каменен комплекс се намира в полите на Странджа планина, на 6 километра от Приморско, и представлява композиция от огромни мегалити, подредени в странни и необясними композиции, чийто произход и предназначение са неразгадани и до днес. Мястото е наричано „Българският Стоунхендж“. Там, сред естествения декор на тракийското свещено място, ще звучат оперите „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини, „Бал с маски“ от Джузепе Верди и „Кармен“ от Жорж Бизе. Представленията ще са на 6, 13 и 20 август. Организатор е Държавната опера в Бургас, в партньорство с Община Приморско.

Събитието ще бъде осъществено от огромен екип от специалисти. Те ще се погрижат за построяването на голямата сцена, която ще бъде осветена от специфични генератори, защото в загадъчната местност няма доставка на ток. Счита се, че магическото място съществува от 14 в. пр. н. е. и е било обсерватория на траките. Според езотериците пък светилището край Приморско е един от комуникационните центрове с Космоса. Достатъчно е човек да отиде там и да си пожелае нещо, което много иска.

Фестивалът „Опера на светилището“ ще се проведе на мистичното място за трети път. Постановките, които ще бъдат представени, са адаптирани от режисьора доц. д-р Александър Текелиев за спецификата на природните условия в Бегликташ, каза говорителят на Държавната опера – Бургас Теменуга Захариева и добави, че оригиналният и впечатляващ избор на сцена е неслучаен – известният монолитен каменен комплекс съдържа исторически препратки.

Постановките са уникален шанс за среща с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите, посочи Захариева.

Под диригентската палка на маестро Сунай Муратов и маестро Иван Кожухаров, вълнуващите нестандартни срещи с героите на Пучини, Верди и Бизе ще се сътворят на откритата сцена на Бегликташ от 20:30 часа по време на трите фестивални вечери.

На 6 август ще бъде представена емблематичната опера в три действия от Джакомо Пучини „Мадам Бътерфлай“, с режисурата на доц. д-р Александър Текелиев.

Солистите, оркестърът и хорът на Бургаската опера, под диригентската палка на маестро Сунай Муратов, ще разкажат чрез средствата на музикално-сценичното изкуство трагичната история на една влюбена жена и опустошително силните чувства на отдаденото докрай женско сърце.

Сценографията на „Мадам Бътерфлай“, издържана в минималистичния източен стил, е на Борис Стойнов, художник на изящните костюми е Цветанка Петкова-Стойнова, диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, помощник-режисьор е Петър Тихолов, концертмайстор – Христо Белчев. В постановката ще участват и съставите на оркестъра и хора на Държавна опера – Бургас.

Действието на операта „Мадам Бътерфлай“ се развива в началото на 19-и и 20-и век в Нагасаки. Тази история е за една млада гейша, Чо-Чо-сан, която е кръстена „Пеперуда“, заради нейната красота и изящество. Гейшата е влюбена в лейтенанта на американската флота Пинкертон. Тя се противопоставя на традициите на своя народ и се омъжва за него.

Историята на Мадам Бътерфлай е трагедията на сблъсъка на два свята: западен и източен, мъжки и женски, екстровертен и интровертен, разказа Захариева.

„Бал с маски“ ще се играе 13 август, „Кармен“ – на 20 август.

БТА-Бургас