Министерствата на туризма и външно се скараха за Дирекция“Визови режими“

Министерството на външните работи (МВнР) е против създаването на дирекция „Международна дейност и визови режими“ в Министерството на туризма, което си пусна за обществено съгласуване новия устройствен правилник в Strategy.bg.

Това съобщава в официална позиция Министъра на външните работи Теодора Генчовска, цитирана от travelnews.bg. „Проектът на нов устройствен правилник на Министерството на туризма не е изпращан за официално съгласуване с Министерството на външните работи. При осъществяване на посоченото задължително съгласуване МВнР ще предостави своето официално становище. От името на дирекцията следва да отпадне „визови режими“.

Според външно министерство новата дирекция „Международна дейност и визови режими“ в Министерството на туризма противоречи на основния европейски Регламент 2018/1806 на ЕС от 14 ноември 2018 година за определяне на третите страни, чиито граждани трябва да притежават виза, когато преминават външните граници, както и тези, чиито граждани са освободени от това изискване. Въз основа на този регламент, който България от датата си на присъединяване прилага изцяло, се определя и визовият режим за трети страни, който важи за всички граждани на трети страни и е общ за държавите членки. По този начин се прилага общата визова политика на ЕС.

източник: travelnews.bg