Министърът на земеделието: Трябва да съхраним целия генофонд на България

коне България

Министърът на земеделието Иван Иванов посети тридневните състезания по всестранна езда, които се провеждат в гората край „Кабиюк“ с организатори спортен клуб „Кабиюк“ – Шумен и Българската федерация по конен спорт, съобщават от министерството.

Аграрният министър заяви, че „трябва да възстановим предприятията с национално и символно значение за България като „Кабиюк“.В това държавно предприятие се съхранява генната банка, която е много необходима за бъдещето на българското животновъдство“.

Министър Иванов отново потвърди ангажиментът на Министерството на земеделието да работи в посока възстановяване на предприятието и излизането му на печалба в бъдеще. В тази връзка той припомни, че предвиденото подпомагане в размер на 600 хил. лв. за „Кабиюк“ ЕАД вече е факт, като средствата са отпуснати за обезпечаване на част от разходите на предприятието съгласно сключен договор за поддържане на автохтонни и други ценни породи от Националния генофонд по животновъдство и съхраняването им като национално богатство.

„Породистите, расови коне са предпоставка за високи спортни постижения. Трябва да ги съхраним, както и целия генофонд на България“, каза още министър Иванов по време на проведените надпревари за държавното първенство в дисциплината с категория две звезди и „Купа България“.