Минеков за могилата край Караново: Трябва да се превърне в музей

Снимка: БТА

Могилата край новозагорското село Караново трябва да се превърне в музей. Това заяви  министърът на културата проф. Велислав Минеков, който инспектира заедно с ресорния зам.-министър доц. д-р Пламен Славов т. нар. „Източна могила”, открита през 2008 година, след иманярски покушения. Там е открита антична колесница и гроб с ритуална площадка. Откритите структури са експонирани през 2009 година, като това е привлякло интерес и от световен мащаб.

„Идвам с възторг и съм развълнуван от това, което видях, но в същото време съм силно натъжен”, заяви министър Минеков. Става дума за рядка част от световната история, невероятна находка. За съжаление, през годините, оставена в забрава, в ситуация на разправия между общини и министерство.”

Министърът бе категоричен, че са необходими и археологически проучвания, могилата трябва да бъде укрепена, да бъде изградена нова защитна конструкция и постепенно да се превърне в музей. Той посочи, че за това могат да помогнат и спонсори по примера на гробницата в Александрово, където са получили помощ от фондация на японския император. „Сигурен съм, че при една социализация, тук, в Караново, ще има голяма посещаемост”, подчерта още проф. Минеков.

Министерството на културата предприе действия за изграждане на ново покритие на могилата, което да замени повреденото старо.

Министър Минеков, зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов и областният управител на Сливен Минчо Афузов посетиха и Историческия музей в Нова Загора. В града те бяха поканени да разгледат сградата на жп гара, която е най-старата обществена сграда там, построена през 1918 г. Според проект там предстои да бъде изградена нова сграда, а старата да бъде съборена. Граждани настояват тя да бъде запазена и да получи статут на недвижима културна ценност.