Минчо Афузов за пореден път даде отчет за свършеното през седмицата

Обласният управител на Сливен Минчо Афузов публикува в личния си профил във Фейсбук седмичен отчет за извършено от него и подчинената му администрация. Афузов встъпи в длъжност на 19 май тази година, а първите му постове с отчети започват от началото на месец юли.

Публикуваме отчета без редакторска намеса.

„Тази седмица голяма част от работата ни отново беше свързана с опазването на здравето на всеки един гражданин в Сливенска област. Освен това обаче, инфраструктурата и поддръжката на водоснабдителните обекти в региона също попаднаха в дневния ред на Областна администрация.
Тази седмица отчитаме спад в статистиката за заразените с коронавирусната инфекция. Заболеваемостта към момента е значително по-ниска от средната за страната – 276,09 души на ‪100 000‬ лица от населението в Сливенска област, при 467,26 души за страната. Въпреки тези данни, ние призоваваме за спазване на противоепидемичните мерки, които са в сила от 1 декември до края на март 2022 година.
Активната работа на Областна администрация за улесняване на достъпа до ваксините продължава. Работят ваксинационните пунктове в ДКЦ-2 в Сливен, в МБАЛ „Св. Петка Българска“ в Нова Загора, както и още два мобилни такива. Имаме възможност за разкриване на още пунктове, при интерес и желание за ваксинация от страна на гражданите.
В рамките на тази седмица изтече карантината на учениците от Нова Загора, които се заразиха с COVID-19 след посещение в Испания. Част от учебната група са 31 ученици и 4 ръководители, като 8 деца и 1 възрастен бяха положителни след направени тестове за коронавирус. Към момента всички те са в добро състояние. Тук искам да благодаря на държавата в лицето на образователното, транспортното и военното министерство за оказаната грижа и осигуряването на транспорт, чрез който групата да се прибере в България. Вижте още тук: https://regionsliven.com/news/380353
Стана ясно обаче, че Професионалната гимназия по техника и технологии в Нова Загора не е уведомила институциите за пътуването на учениците зад граница, дори Регионалното управление на образованието. Това е недопустимо, особено в условия на пандемия. Ще бъде потърсена отговорност от виновните лица.
Създалата се ситуация ме провокира да проведа разговори със съответните институции в Сливенска област относно подобни пътувания на ученически групи в сегашната ситуация на коронавирус. Здравето и животът на нашите деца са най-важната ни отговорност и най-голямата ни грижа. Затова заявявам, че при подобни събития, директорите на училищата трябва задължително и навреме да уведомяват РЗИ, РУО и Областна администрация, за да има готовност за реакция по всяко време. Също така за мен е смущаващ фактът, че четиримата ръководители на групата не са направили необходимото преди пътуването да се предпазят от заразяване и не са били ваксинирани. Един от тях също даде положителен резултат.
Студеният фронт настъпи в България тази седмица, а с него и зимните температури и снегове. Тази промяна не подмина и Сливенска област. Щастлив съм да кажа, че това не създаде критични ситуации в нито един аспект, както се случи на други места в страната. От Областна администрация поддържаме регулярен контакт с регионалното пътно управление и своевременно информираме гражданите за състоянието на републиканските пътища в областта с дължина 554км, от които 44 част от сливенския участък от магистрала “Тракия”. Създадена е организация за реакция на фирмите за зимна поддръжка, ако метеорологичната обстановка изисква това. Тук искам да се обърна към всички водачи по пътища – да, ние сме в готовност да се намесим при обилни снеговалежи и евентуални кризисни ситуации. Безопасността обаче е отговорност на всеки един от нас, застанал зад волана. Нека бъдем внимателни.
Проверката на всичките 114 язовира на територията на Сливенска област приключи. Тя показва, че близо половината от тях се намират в състояние на първа висока степен на потенциална опасност, но това не означава, че не са изрядни – при евентуална авария те не биха застрашили инфраструктурата, здравето и живота на хората. Всички останали обекти попадат във втора и трета степен на потенциална опасност. От последната, т.нар. ниска степен, са четвъртият по големина в страната язовир за напояване – “Жребчево”, и осмият за питейно водоснабдяване – “Асеновец”. Те са в много добро техническо състояние. Заключението на Междуведомствената комисия след проверката е, че общото състояние на язовирите в областта е добро. Всички собственици ще получат протоколи с предписания какво още може да се извърши за подобряване на обектите. Пет от язовирите в по-лошо състояние са предадени от общините на Държавното предприятие за стопанисване на язовирите и към момента там се извършват ремонти. Още по темата можете да прочетете тук: https://regionsliven.com/news/380264
През седмицата сезирах транспортното и вътрешното министерство за зачестилите инциденти на железопътния участък Хан Аспарух – Нова Загора –Коньово, предизвикани от кражби на елементи от инфраструктурата, вандализъм и нерегламентирано преминаване на хора и превозни средства. Както съобщих в отчета си от миналата седмица, само през ноември там са регистрирани три произшествия, при които по случайност не са пострадали хора. Настоявам да бъдат привлечени сили на жандармерията за осъществяване на ефективен контрол срещу незаконните посегателства и неправомерното преминаване в посочения участък, както и по възможност да бъде увеличена числеността на състава в РУ на МВР – Нова Загора. Вижте още тук: https://regionsliven.com/news/380360
Днес, 3 декември, темата за подобряването на безопасността беше обсъдена и на онлайн заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата с участието на Областното пътно управление, ОД на МВР, общините и други организации. Целта е да разгледаме как се изпълняват приетите в началото на годината мерки за подобряване на безопасността, както и съответното набелязване на нови такива. Общата ни тревога е нарастването на пътния травматизъм и очакваме бъдещ анализ от компетентните институции. Предстои докладване на състоянието на общинските и републиканските пътища. Обобщение на обемната информация ще направим през следващите дни, за което жителите на област Сливен ще бъдат своевременно уведомени.“
Отчетът е споделен в петък, 3 декември.