Минчо Афузов: Поклон пред паметта на Ботев и загиналите за Отечеството

Скъпи съграждани и жители на област Сливен,

Отново е 2 юни – денят, в който свеждаме чела пред подвига на Христо Ботев и хилядите знайни и незнайни герои, доброволно принесли живота си в жертва за бъдещето на България. Днес за нас те са повече имена от почетните ритуални тържества и учебниците по история, отколкото реално живели хора, изоставили комфорта на собствения си живот, за да се втурнат в неравна, обречена битка в името на святата българска кауза за свобода, правда и справедливост.

Поклон пред тези будни, образовани, осъзнати и самопожертвователни млади български мъже, загинали в Балкана или на бесилото, пролели кръвта си по бойните полета или разстреляни с песен на уста, в името на мечтаната „чиста и свята република“. Те са примера и мярата за мъжество и патриотизъм, с които се съизмерва всяко следващо българско поколение. Поклон пред гордия им и непреклонен дух, дал на България енергията да не се огъне пред историческите изпитания и да остане на картата на Европа.

Ако ние днес демонстрираме почит към техните имена и саможертва, то би трябвало и да сме достойни за тях – чрез отговорността, независимостта и морала в своите държавнически и човешки мисли, усилия и поведение.

Да живее България!

Минчо Афузов,

областен управител на област Сливен