Минчо Афузов подаде оставка, но Денков не я приема, обяви напускането на областни управители за саботаж

В Министерски съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и техни заместници от цялата страна. От МС заявяват, че това е „акция“ и е „безпрецедентна“ и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

На 8 юни Минчо Афузов обяви, че е в отпуск и е подал заявление за освобождаването си. Той бе категоричен, че няма да има административен вакуум в областната администрация в Сливен. Заместникът му Антоний Андонов, обаче не подаде оставка и  изпълнява временно функциите на областен управител.

Минчо Афузов подаде оставка като областен управител

Сред подалите оставки са областният управител на Пловдив Ангел Стоев, който  посочва, че е бил поканен от служебното правителство да поема поста. С назначаването на редовно правителство считам своя дълг към родината за изпълнен, допълни той.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков поиска още на първото за тази седмица заседание на Министерски съвет да бъде внесена и приета оставката му.

Другите областни управители, подали оставка засега, са на Видин, Варна, Габрово, Ловеч, Монтана, Хасково, Смолян, Ямбол и Софийска област.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

От Министерски съвет припомнят, че областните управители имат широкоспектърни функции, имат ангажименти да координират регионалното развитие от името на правителството, както и да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.

Припомняме и че докато течеше церемонията по гласуване и полагане на клетва от новото правителство начело с Николай Денков от Министерски съвет дойде прессъобщението, че Гълъб Донев е освободил всички заместник-министри от длъжност. Той обясни това си решение с изказаното от тях желание.

Николай Денков по време на церемонията по предаване на властта заяви, че счита тази постъпка за саботаж дори и само по предаването и техническото осигуряване на новата власт.