Минчо Афузов подаде оставка като областен управител

БТА

Областният управител на Сливен Минчо Афузов изрази надежда бъдещият областен управител да продължи работа по важните за областта приоритети. Това каза днес той на пресконференция в националния пресклуб на БТА в Сливен, на която представи отчет за свършеното от екипа му за повече от 300 дни. Афузов обяви, че от днес е в отпуск и е подал заявление за освобождаването си. Той бе категоричен, че няма да има административен вакуум в областната администрация в Сливен.

„Постарахме се да работим прозрачно, интензивно, без оглед на политически съображения и в интерес на гражданите“, каза Афузов. Като основен свой приоритет той посочи образованието и организираните от администрацията срещи и мерки във връзка с обхвата и отпадането на ученици от образователната система, срещи с медиатори, работа с уязвими групи. Определи изпълнението на една от основните задачи на администрацията – организирането и провеждането на предсрочни избори, като успешна. Отбеляза, че от администрацията са сътрудничили при справяне с редица кризи, сред които недостига на дърва за огрев, ремонт на пътища, запазване на важни социални услуги, участие в културния и обществен живот. Като свой важен принос изтъкна включването на важни за областта проекти в Плана за развитие на Югоизточния регион, като изграждане на четирилентов път между Сливен и Ямбол, изграждане на пътен възел край град Кермен, модернизация на ж.п. линии в областта.

Помолен да коментира твърдението, че близо 4 милиарда лева от фискалния резерв са използвани за март и април от служебното правителство, Афузов заяви, че това е „чиста форма на спекулация“. „Тези пари изобщо не са раздадени, обявени са процедури и от тях до момента няма сключен нито един договор“, каза той. По думите му тези пари са сложени на масата като бъдещи инвестиции, които държавата трябва да прави за ремонти и поддържане, но те не са раздадени и не са договорирани.

На въпрос относно кандидатурата му за кмет на Сливен на предстоящите местни избори, той заяви, че темата не е на дневен ред в момента.

БТА