Минчо Афузов е номинацията на БСП за кмет на Сливен

Минчо Афузов посреща в избата си евродепутатът Петър Витанов, опозиционер на Корнелия Нинова, и Атанас Зафиров - един от най-верните й хора, 2021 г.

Кандидатурата на бившия областен управител Минчо Афузов бе подкрепена от 57 делегати на общинската конференция на БСП в Сливен. Втори с 28 гласа остана Румен Бозуков. Според правилата на социалистите, номинацията на Афузов трябва да бъде одобрена от Националния съвет на БСП с председател Корнелия Нинова.

След гласуването Минчо Афузов очерта вижданията си за бъдещето на общината. Според него със смяна на личностите в управлението, ще започне нова политика, която да инвестира в образование и в привличане на качествени хора в града. Афузов не пропусна и инвестициите, бизнессредата и откриването на нови работни места. Специален акцент бе сложен върху прекратяването на корупционни практики за толериране на фирми при изпълнение на обществени поръчки.

“Изборът, който ще направим днес, ще оформи лицето и ще заяви личностите, с които БСП-Сливен ще поиска доверието на гражданите за управление на общината през идните четири години. Доверие, което би дало възможност на всички нас, да реализираме политика за по-качествено управление и по-добър живот в община Сливен”, това заяви Минчо Афузов пред съпартийците си днес.

Той пое ангажимент, ако бъде избран за кмет на Сливен, да работи за привличане на качествени хора в града. Афузов очерта нуждата от спешни мерки за повишаване нивото на образование, като се започне с най-битовите въпроси на ниво общежития и се стигне до планиране и привличане на стратегически инвестиции и осигуряване на работни места. Той очерта и необходимостта от подобряване на градската среда, особено в жилищните квартали, където всичко е изоставено от десетилетия.

“Много съществена промяна трябва да има в селата. Трябва да се промени структурата на управление. Към кметовете има високи очаквания и трябва те да бъдат обезпечени с материални и икономически ресурси. Огромен проблем е порочната практика едни и същи компании да печелят обществените поръчки в Сливен. Това води до некачествено изпълнение на проектите и до порочни практики и трябва да бъде преустановено. Смятам, че има добри и достойни сливенски компании, на които не са два шанс да се докажат”, допълни кандидатът за кмет на Сливен от БСП.

Афузов е магистър по „Международни икономически отношения“, има втора специалност “Икономическа информатика“ и магистър-инженер, специалност „Технология на виното“. Дълги години работи в частния сектор. Винопроизводител, с изграден център за консултации на винопроизводители. От 2015 г. до 2018 г. е съветник от БСП в Общински съвет-Сливен. През юни 2018 г. той напусна Общински съвет – Сливен поради несъгласие с политиката и поведението на общинските съветници. Поводът бе решение, което облагодетелстваше бившият кмет на Сливен Йордан Лечков и негови концесионни интереси.

Минчо Афузов е бил областен управител на Сливен два пъти от май 2021 г. до февруари 2022 г. и от август 2022 до юни 2023 г. Семеен е, с две деца.

През април т.г. лидерът на БСП  Корнелия Нинова обвини областни управители, че са работили срещу БСП по време на предизборната кампания за парламентарни избори. Срез тях тя посочи и областния управител на Сливен. В отговор Афузов заяви, че не той, а Корнелия Нинова убива БСП с водената от нея политика.