Международното учение със самолети „Спартан“ в авиoбаза „Безмер“ завърши с oфициална церемoния в Ямбoл

На тържествена церемония в културно-информационния център „Безистен“ в Ямбол тази вечер бяха връчени сертификатите на участниците в международното учение със самолети „Спартан“, чийто домакин е 22-ра авиобаза „Безмер“.

Летателната тренировка European Spartan Exercise 2022 започна на 3 октомври. В нея се включиха четири военно-транспортни самолета C-27J с екипажи от България, Италия, Литва и Румъния. Около 140 са участниците от четирите държави в учението, каза командирът му полк. Филип Ангелов пред репортер на БТА.

Той постави отлична оценка на учението и на домакинството на авиобаза „Безмер“. Полк. Ангелов подчерта, че успешно са изпълнени над 35 мисии с повече от 35 часа пролетяно време. Сред задачите бяха полети на малка и на пределно малка височина над релефен терен, парашутен десант, авиомедицинска евакуация.

„Ден преди края на учението, абсолютно убедено мога да заявя, че тренировъчните цели са постигнати. Само работейки в екип можем да постигнем изключително големи способности, които са безкрайно необходими в тези размирни времена. Държавите могат да разчитат на нас в конфликти и подпомагане на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Неведнъж сме доказвали, че силата на военно-транспортната авиация е и в това.“, каза още той.

Авиационното учение се провежда за шеста поредна година, като страната ни е негов домакин за пети път, а авиобаза „Безмер“ за първи път. Тренировката е под егидата на Европейската агенция по отбрана.

БТА