Международният ден на лешояда ще бъде отбелязан в Сливен

Международният ден на лешояда ще бъде отбелязан на 2 септември от 10:00 часа в Дирекция на Природен парк „Сините камъни“ в Сливен. Това съобщиха от дирекцията на парка.

Експерти ще направят представяне на тема „Лешоядите“, ще бъде организирана и детска работилница.

От 2007 г. от дирекцията работят по проект по възстановяване популацията на лешоядите и неговото популяризиране.  Изградена е инфраструктура за адаптацията на мършоядните птици, обезопасени са 200 електрически стълба, възстановява се популацията на лалугера, който е част от основната хранителна база на дневни и грабливи птици. Изградена е кошара за отглеждане на каракачанска порода овце, които също са част от хранителната база на грабливите птици.

В адаптационна волиера досега са настанявани птици, внесени от различни държави (Испания, Чехия), както и такива, които са излюпени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. След като лешоядите прекарат необходимия период за аклиматизация във волиерата, се освобождават в природата. Понастоящем ПП „Сините камъни е дом на белоглавия лешояд, като през 2021 г. има успешно излюпено и отгледано от родителите си лешоядче. На два скални масива служителите на парка наблюдават четири хранителни площадки и две скални ниши за гнездене на птиците.

Източник: БТА