Международен ден на водата – проблем №1 пред човечеството

Днес е Световният ден на водата. Той се отбелзва всяка година на 22 март. 

Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Тази година темата е „Да ценим водата“.

Заради слабите валежи през 2020 г. бяха регистрирани най-ниски водни нива и количества в реките у нас за последните 20 години. Липсата на отток в реките доведе до значително намаляване на водите в язовирите, тъй като потреблението на водата в сушевите периоди нараства, пише БНР.

От „Грийнпийс България“ предупреждават, че страната ни е на едно от последните места в Европа по водни ресурси на човек от населението.

Въглищните централи, които потребяват огромно количество чиста вода, са съсредоточени точно в районите, застрашени от безводие, алармират от организацията, пише още БНР.

В ежегодния доклад на ЮНЕСКО, публикуван по случай днешния Световен ден на водните ресурси, се казва, че към 2030 година светът ще се сблъска с глобален дефицит на вода, а пандемията усложнява проблема.

Данните сочат, че в момента около 2 милиарда души нямат пряк достъп до вода, а в световен мащаб не се полагат достатъчно усилия за запазване на този ресурс.