Метеорит е причинил снощния силен тътен и осветяване на небето в Северозападна България. Видео

Силен тътен като от взрив притесни жителите на град Видин, съобщи Метео Балканс към 22 ч. във вторник. „Във Враца светна цялото небе“, пишат очевидци. Около час по-късно стана ясно, че наистина става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата.

Други очевидци коментират, че и в София станало светло като ден за секунди.

В Зверино, Врачанско видели много ярка жълта светлина, която оцветила небето. Станало за секунди, не чули нищо като взрив. Видели са го как пада.

В Монтана и Берковица също за видели силна светлина, след която е последвал силен тътен.

Първоначалните съмнения за паднал метеорит бяха потвърдени от Националния център по метеорология и хидрология и от МВР.

„Към 22:00 часа в района на Видин се е чул взрив. Екипи на областната дирекция на МВР са направили оглед на района. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети. Проверката продължава„, съобщиха от вътрешното министерство.

По данни на румънските власти става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата и е паднал.

В 8:00 часа в сряда директорът на Областната дирекция на МВР във Видин Петър Коцин ще направи кратко изявление за медиите.

Учените от Института по астрономия на БАН Любомир Илиев и Пенчо Маркишки потвърдиха, че ярката светлина и силният гръм, които снощи стреснаха половин България, се дължат на така наречената падаща звезда или метеорит с по-големи размери.

„Да, тялото е метеорит, много ярък. Такива ги наричаме болиди, като първото нещо, което се запитахме беше да проверим към кой метеорен поток може би принадлежи то, тъй като в края на юли най-добре се наблюдават два метеорни потока – Южните делта-аквариди и Алфа-каприкорниди“, обясни пред Нова телевизия Маркишки, който е физик.

Метеорит се взриви в небето край Видин, ярка светлина над различни места в България (видео)

„Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти. Възможно е материалът от падащото тяло да достигне земята“, добави Илиев пред БНТ и уточни, че това явление се нарича болид.

„Няма данни за разрушения или повреди по сгради. Такива големи болиди не са чак толкова редки явления, могат да се наблюдават дори и през деня. Движат се със скорост до 70 000 километра в час, достигат много високи температури и се разрушават“, допълни ученият.

Той поясни, че взривната вълна, която се е усетила се е случила на повече от 20 километра във височина.

„Става дума за падане на голямо небесно тяло. Причините могат да бъдат естествени, може да бъде и самостоятелно тяло. Материалът, който пада, е разпръснат като прах и като частици от вече изгорелия материал в земнта атмосфера. Такива големи явления могат да предизвикат падане на реален материал от небето, може да се очаква да има намерени следи и отломки от това падащо тяло“, каза още Любомир Илиев.

Колегата му Пенчо Маркишки, който е физик, обясни, че при взрива небето е озарено подобно на мощна мълния.

„Като цвят беше жълтеникаво, като взрив – озари небето подобно на мощна мълния. Веднага разбрахме, че е или към Видинско, или още по нататък – към Румъния. Тялото е метеор – много ярък, такива ги наричаме болиди“, категоричен бе Маркишки.

„Със сигурност е взрив в атмосферата, може би на няколко десетки километри височина. Шансът да са стигнали отломки до земята не е голям. Сигурно и в Румъния ще има огледи, но най-вероятно няма да има щети“, добави физикът от БАН.

Той каза още, че всички метеорни тела, които навлизат в атмосферата, се нагряват и взривяват на няколко десетки километри височина. Иначе такива явления се случват често.

Директорът на космическата обсерватория на връх Рожен доц. Никола Петров уточни, че каменните късове от микрочастици са астероиди, когато се движат между планетите, ако изгорят в атмосферата са метеор, ако достигнат земната повърхност са метеорит.

„Ако разликата от светлината до тътена е 3 минути, разстоянието, на което е паднал метеоритът може да е 300-400 км. Не се знае дори дали е в Румъния“, добави той.