Месото е най-вредният продукт за здравето ни

Месото има най-отрицателно въздействие върху околната среда и провокира риска от преждевременна смърт, показва проучване на англо-американска група учени, публикувано в списание PNAS.

Група учени от Университета в Оксфорд (Великобритания) и Минесота (САЩ) анализираха влиянието на 15 различни хранителни групи върху човешкото здраве и околната среда, съобщава РИА Новости.

Учените са взели предвид, че 9 от 15 глобални рискови фактора за увеличаване на заболеваемостта от диабет, рак на храносмилателната система, коронарна болест на сърцето и инсулт са свързани с лошото качество на храната. В същото време 30% от парниковите газове в атмосферата са от селскостопански емисии. Нивите и обработваемата земя заемат 40% от площта на Земята, а 70% от водата отива за нуждите на фермерите. Изследователите решили да установят кои храни имат най-лош ефект върху здравето и околната среда.

Учените въвели индекса AREI, който показва средното относително въздействие на хранителните продукти в една порция по пет екологически показателя: емисии на парникови газове, площ на земята за производство, потребности от вода, замърсяване на околната среда в процеса на производството и други отрицателни екологически фактори.

“Храните, които намаляват риска от смъртност, имат и слабо въздействие върху околната среда. Пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и зехтин – по индекса APEI по-малко от 4 на порция. Рибата, която е свързана със значително увеличаване на риска от смъртност, има AREI 14 на порция. Продукти, за които е по-вероятно да увеличат риска от смърт, имат различна степен на отрицателно въздействие върху околната среда. Най-висок AREI е в суровото червено месо – 73 единици на порция, а в сготвеното – 37. В същото време напитките с високо съдържание на захар оказват въздействие върху околната среда на ниво АРЕИ 0,95”, се казва в статията.

Както пояснява проучването, средната позиция на вредност заедно с рибата заемат домашните птици и млечни продукти. Яйцата могат да влошат здравето на човека като червеното месо, но те са три пъти по-малко вредни за околната среда.

Учените отбелязват, че консумацията на храна, вредна за здравето и околната среда, нараства бързо в света. Затова в онези региони, където тази тенденция отскоро набира скорост, трябва да се намали консумацията на месо и да се премине към зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки, боб, риба и зехтин, както и други растителни масла с високо съдържание на ненаситени мазнини. Тези продукти са по-малко вредни за здравето и околната среда, допълват учените.