Месец преди изборите: ГЕРБ води пред ПП, ДПС и „Възраждане“ в битка да третото място

novini.bg

Преднината на ГЕРБ се увеличава до 5% сред гласуващите. Това показва новото представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

61% искат редовно правителство след изборите на всяка цена. 

През август месец „Тренд“ отичта лек спад на подкрепата спрямо „Продължаваме промяната“ (19.6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24.4% от гласуващите) вече е близо 5%.

Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10.6%) и Възраждане (10.3%). Гласовете от чужбина за двете формации вероятно ще се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори.

На пета позиция се нарежда БСП с 8.6% от гласуващите, отбелязвайки лека ерозия спрямо изследването ни през юли. Демократична България този месец е събира подкрепа на 7.3% от гласуващите, докато партията на Стефан Янев през август вече изглежда близо до парламентарната бариера с 4.5% сред гласуващите.

„Има такъв народ“ запазва шансове за парламентарно представителство след следващите избори с 3.9%.

Под 4% остава формацията около Манолова (1.9%) и ВМРО (1.2%).

Картинката в Сливен не е по-различна от националната. Позициите на местните централи на партиите и съставът на листите сочи, че двойката в челото на надапреварата са ГЕРБ-СДС и ПП, които вероятно ще получат по 2 места в седващия парламент.  Битката за останалите 2 мандата ще е между „Възраждане“, ДПС, БСП.