Мерките в гъсто населените квартали в Сливен ограничиха разпространението на COVID-19

От началото на епидемията от коронавирус  общо 5 270 лица в Сливенска област са били под домашна карантина. Към 28 май  повечето са отпаднали и в момента броят на карантинираните възлиза на 819 души, като най-много от тях са на територията на община Сливен – 535. Останалите са в общините Нова Загора – 182, Котел  – 51  и Твърдица  – 51 души, съобщиха от Областния кризисен щаб, позовавайки се на данни от ОД на МВР.

От всички, изследвани с PCR-тестове лица,  84 са дали положителни резултати за Ковид-19, като осем от тях са медицински лица. Лечението на 83-ма е проведено или в момента се провежда в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и в МБАЛ-Сливен към ВМА. Един пациент се лекува в софийска болница.

Анализът на Областния кризисен щаб показва, че  ограничаването на разпространението на коронавируса в гъсто населените квартали в Сливен бе сред големите предизвикателства пред държавната и местната власт. Още в началото на епидемията случаите на заболели бяха концентрирани в кв.“Надежда“ и в район от кв.“Речица“.  По инициатива на областния управител Чавдар Божурски  и с решения на кризисния щаб своевременно бяха предприети допълнителни мерки в тези два квартала, за да се ограничи разпространението на инфекцията в тях, както и в града и областта. На входа и изхода на „Надежда“ и част от „Речица“ бе въведен пропускателен режим. Заради невъзможността за индивидуална изолация поради липса на пространство и жилищна площ, домашна карантина бе налагана на цели къщи, включително и разположени в съседство. Домашната карантина обхвана жилищни имоти на 13 улици или части от тях в „Надежда“ и на 5 – в „Речица“. Създадена бе организация за снабдяването, със съдействието на медиатори и доброволци, на основни хранителни продукти, стоки и вещи от първа необходимост, както и на лекарства за нуждите на карантинираните лица. Положителен ефект даде проведената среща на областния управител Чавдар Божурски, кмета на община Сливен Стефан Радев, директора на ОД на МВР – Сливен ст.комисар Димитър Величков и директора на дирекция „Заразни заболявания“ към РЗИ д-р Даниела Калева с религиозните водачи, неформалните лидери и медиаторите в двата квартала по повод въведените допълнителни мерки.

Данните сочат, че повече от половината лица в Сливен с положителни проби за Ковид-19 са жители на кв.“Надежда“ и „Речица“.

За съжаление,  битката с коронавируса  изгубиха  8  пациенти от областния град.  Шестима от тях са жители на двата най-гъсто населени квартала.

От началото на епидемията под домашна карантина са били 1262 жители на кв.„Надежда“ и  291 – на „Речица“.  Към момента все още под карантина в двата квартала са съответно 112 и 56 лица.

 „Като председател на Областния кризисен щаб изказвам благодарност за усилията и професионализма на РЗИ, ОД на МВР, на община Сливен и на всички останали институции, ангажирани с ограничаване на риска от разпространение на коронавирусните инфекции. Сливенска област бе първата в страната, където бяха въведени допълнителни мерки в битката с епидемията без тотално блокиране на цели квартали, а само на рискови райони в тях. Бе направено всичко възможно останалите жители на тези квартали да водят обичаен начин на живот, разбира се, при спазване на противоепидемични мерки, валидни за цялата страна“, коментира областният управител Чавдар Божурски.