Менда Стоянова: Не мога да си обясня защо на места се гласуваше от омраза към ГЕРБ

Снимка: БТА

Имаше места, особено в София, вотът беше даден от омраза към ГЕРБ. Омраза, която аз не мога да си обясня“, каза днес по БНТ членът на изпълнителната комисия на ГЕРБ Менда Стоянова. Тя изрази учудване, че не фактите и преценката на всеки кандидат, дават повод да се отиде до урните, а омразата.

„За мен това не е нормално политическо поведение. Голяма част от младите хора, най-вече десни избиратели, дадоха своя глас за госпожа Манолова. Според мен омразата не е правилният водач“, допълни тя.

Стоянова все пак вижда повод за омразата към ГЕРБ в грешките при изграждането на приоритетите. Според нея предизборната кампания в София е била е толерантна, за разлика от останалите градове в страната.

Менда Стоянова изрази мнение, че дори в общинските съвети с преобладаващо мнозинство от ГЕРБ трябва да се търси подкрепа от всички членове на местните парламенти, за да се постигне баланс.

Коментирайки промените, които предстоят в структурите на ГЕРБ, Стоянова каза, че те водят партията в положителна насока. „Така ще има възможност да се предаде опитът на по-младите членове на партията“, допълни тя.

„Не трябва да се чака да се провеждат избори, за да се направи оценка на допуснатите грешки в управлението и сега е моментът да се направят промени“, каза още Менда Стоянова. Преди изборите премиерът Бойко Борисов направи промени в партията, като отстрани втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов и оттегли доверието си от кметовете в Хасково, Ямбол, Русе и още няколко места.

Той обясни промените по места с факта, че след няколко мандата кметовете се чувствали като местни дерибеи. Борисов се закани промените да продължат, като не скри, че ще се въведе ограничение за броя мандати, които един кмет може да има.

В коментар за бюджет 2020 Стоянова, която е и председател на бюджетната комисия, посочи, че той предвижда добър ръст в икономическото състояние на страната. „Ключово в бюджета е нулево бюджетно салдо, така че да се изпълни фискалната цел, като това ще е планът за следващите 3 години. Намаляването на държавния дълг и спадът в безработицата също ще са приоритет за предстоящата година“, обясни тя.

По същата тема по Би Ти Ви лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че бюджетът не предлага нищо различно и гарантира застой, а не развитие. „Няма политики за младите, децата, няма преизчисляване на пенсиите, няма здравна реформа“, обобщи тя. За изборите лидерът на левицата каза, че на тях гласове са се купували агресивно, арогантно и открито.