Медицинска сестра от Сливен е сред новозаразените с COVID-19

463 са активните случаи на COVID-19 в Сливенска област към момента, съобщиха от Областния кризисен щаб. В община Сливен болните са 297, в община Нова Загора – 121, в община Твърдица – 29, в община Котел – 16. Те са жители на четирите общински центъра и на още 38 населени места.

Сред тях 11 души са диагностицирани през последното денонощие. С положителна проба е медицинска сестра от Сливен. Няма инфектирани педагози и ученици. Няма регистрирани огнища на работното място. Няма починали.

В социалния комплекс в Твърдица – дом за възрастни мъже с умствена изостаналост и дом за мъже с психични разстройства, бе изследван по метода на пуловете целият персонал, след като по-рано с COVID-19 бяха диагностицирани служител и санитар.  Днес, 3 ноември, са взети проби за изследвани с PCR-тестове на лицата, чиито пулове са дали положителен резултат.  В дома работят над 100 души, медицински и немедицински персонал. Домуващите са 220 души.

През изминалата седмица новите случаи в областта бяха 249 или с 22 процента в повече от предходния период. Сред тях има 7 лекари, 6 медицински сестри и трима санитари. В сферата на образованието заболелите са 5-има педагози и трима ученици, като, според здравните власти, по-благоприятната статистика се дължи на обучението от разстояние в електронна среда.  

Половината от карантинираните 762 лица са диагностицирани и са провеждали лечението си в домашни условия. Останалите са били контактни на вече установени болни. Едва 9 души са карантинирани заради пристигане от рискова зона, сочи анализът на ОД на МВР.

Към днешна дата профилът на пациентите с COVID-19 обхваща хора на възраст между 25 и 49 години, работещи, без придружаващи заболявания. Област Сливен остава в червената зона на заболяемостта в страната с над 200 заболели на 100 хил.души население. Коронавирусът се разпространява дифузно.

Временните мерки от 4 ноември, въведени в област Сливен с решение на Областния кризисен щаб и със заповед на директора на РЗИ, целят да ограничат риска от разпространение на заразата и да намалят натиска върху здравната система в Сливен, лекарите и медицинските специалисти. Носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция и избягването на групови събирания  доказано ограничават риска от инфектиране. Спазването на мерките е въпрос на лична отговорност към собственото здраве, здравето на близките и на лекарите, които от началото на пандемията работят на първа линия, без почивка.