Медици от областната болница в Ямбол почетоха паметта на загинали свои колеги в националния Ден на спасението

Със сирени на линейки в 12:00 часа вчера и едноминутно мълчание медици от областната болница „Св. Пантелеймон“ в Ямбол почетоха паметта на загинали в изпълнение на служебния си дълг свои колеги. Инициативата е част от националното отбелязване на Деня на спасението, съобщиха от лечебното заведение.

„Вече 17 години на този ден почитаме загубилите живота си лекари, медицински сестри, фелдшери, лаборанти. Лечебното заведение се прости с много свидни наши колеги от началото на пандемията от COVID-19”, каза заместник – директорът на многопрофилната болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ д-р Валентин Вълчев.

Хирургът д-р Петър Папашимов, който е председател на Българския лекарски съюз в Ямбол, припомни че Денят на спасението се отбелязва у нас на тази дата неслучайно. На 15 август 1963 г. 26-годишният д-р Стефан Черкезов от Великотърновско спасява 47 пътници от горящ автобус, вследствие на катастрофа с камион. Д-р Черкезов се оказва случайно в автобуса, връщайки се от служебна командировка. На следващия ден младият лекар умира от тежките изгаряния, които получава.

Денят на спасението се отбелязва у нас от 2005 г. насам по идея на главния редактор на вестник „Български лекар“ д-р Тотко Найденов. Инициативата се подкрепя от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Военномедицинската академия, Българския Червен кръст и синдикатите.

През декември 2012 г. отбелязването е официализирано с решение на Министерския съвет. България е единствената държава в Европейския съюз, може би и в света, която отбелязва паметта на медицински служители, загинали при спасяването на човешки животи в мирно време, допълни д-р Папашимов.

БТА-Ямбол