„Медиана“: Радев е много близо до победа на първи тур, в НС влизат 6 или 7 партии

Снимка: pixabay

Президентът Румен Радев е много близо до спечелването на изборите на първи тур. Това, което може да прати президентските избори на балотаж, е преди всичко изборната активност (съгласно закона, за да има избор на първи тур, пред урните трябва да отидат не по-малко от 50 % от избирателите по списък или над 3,35 млн. човека), сочи проучване на „Медиана“, предаде Новини.бг.

Засега, изборната активност се очертава около 3.2 -3.3 млн. избиратели, но все още близо 30 % се колебаят дали и за кого да гласуват (което предполага сериозни възможности за размествания в очертаната от това изследване картина).

При евентуален балотаж, съперник на настоящия президент ще е Анастас Герджиков. Трети е Мустафа Карадайъ, а четвърти Лозан Панов. Данните показват, че независимо от възможните преливания на гласове към Анастас Герджиков на втори тур, фаворит на тези избори е Румен Радев.

Симпатизантите на ГЕРБ са силно мобилизирани и консолидирани, и тяхната партия е първа – с 8 % дистанция от следващите. „Продължаваме промяната“ продължава да нараства и да привлича симпатизанти, но оставащото време до изборите едва ли ще й стигне да стопи разликата с ГЕРБ.

БСП засега са трети в остра конкуренция с партията на Кирил Петков и Асен Василев за второто място. ИТН, ДПС и Демократична България воюват за четвъртото място и са с близки проценти (между 10-12 %). Шанс за парламента има и „Изправи се БГ. Ние идваме!“ – 4.2 %.

Независимо, че ГЕРБ е най-силната партия, към момента не изглежда възможно тя да се върне във властта. Освен чисто партийните сметки (за възможни коалиции), на този етап, тя е обществено неприемлива като управляваща партия. За връщането й във властта са едва 21 % от избирателите, а 51 % искат управление без ГЕРБ.

Формирането на правителство обаче, ще бъде трудно. Данните засега показват, че за целта ще е нужно формирането на поне 4-партийна коалиция, като всяка от партиите в тази коалиция ще бъде в състояние да торпилира създаването на управляващо мнозинство и стабилно правителство.