„Мъжко хоро“ ще се играе в река Новоселска в Сливен след Богоявленския водосвет

За осма година в река Новоселска в Сливен ще се играе „мъжко хоро“ след Богоявленския водосвет. Това съобщи пред репортер на БТА Стефан Христов от Гражданското сдружение „Св. Георги Победоносец”, които са организатори на събитието.

Предстои утре, 5 януари, да бъде забентена река Новоселска, където ще бъде хвърлен богоявленският кръст и ще се играе хорото. На Йордановден в 11:30 часа ще започне Велик Богоявленски водосвет, освещаване на водното естество от свещеник от храма „Света София“. След изваждането на кръста, мъжете, облечени в народни носии и под звуците на жива музика, ще нагазят в реката. Очакват се положителни температури в Сливен на 6 януари, за разлика от минали години, когато участниците влизаха в замръзналата река на минусови температури и силен вятър.

Според организаторите всяка година броят на желаещите да участват в ритуала се увеличава, както и интересът към него. Вярва се, че всички мъже, осмелили се да влязат в във водата, са се радвали на добро здраве през годината, ритуалът е демонстрация на мъжество, борбеност и силен дух.